Despre Radauti
Nici o vacanta in tinutul de legenda al Bucovinei nu ar fi completa daca nu ati zabovit macar pentru cateva zile la Radauti, veche asezare ce incanta privirea oricarui turist prin peisajele spectaculoase, reprezentate de depresiune omonima din estul Carpatilor Orientali, marginita de apele raurilor Sucevita si Pozen. Situata geografic la limita dintre Obcina Mare si Podisul Sucevei, zona Radautilor se remarca prin intinse si bagate paduri de brad.
Istoria asezarii coboara pana in veacul al XIV-lea, fiind consemnata pentru prima data documentar intr-un hrisov semnat de Roman Musat in 1393. Ceva mai tarziu, in 1413, Radauti este amintit intr-un document din vremea domnitorului Alexandru cel Bun. Se stie insa astazi ca cele mai indepartate dovezi ale vietii umane pe aceste meleaguri au o vechime de doua milenii, asa cum atesta sapaturile arheologice care au scos la lumina urme ale garnizoanelor din vremea romanilor. Si astazi, dar si in trecut, orasul a oferit gazduire diverselor etnii care au ales sa traiasca in armonie, pastrandu-si nealterate traditiile si datinile. Importanta economica a asezarii este confirmata de dreptul de tine targ incepand cu 1819, pentru ca in 1852 sa fie ridicat la rangul de oras. Chiar si in perioada comunista, Radauti se dezvolta si creste sub aspect economic si demografic, ajungand astfel la statutul de municipiu.
O plimbare pe strazile Radautilor va ofera ocazia sa descoperiti lacasuri de cult cu o veche istorie. Printre acestea, o atentie deosebita merita Biserica „Nasterea Fecioarei Maria”, lacas frecventat credinciosilor romano-catolici si zidit in anul 1826. In parcul central al orasului se afla Catedrala „Pogorarea Sfantului Duh”, a carei constructie a durat mai bine de trei decenii si care se remarca astazi prin proportiile impresionante si stilul neobizantin, cu influente de arta moldoveneasca. Spectaculoasa este si Manastirea Bogdana, zidita in a doua jumatate a veacului al XIV-lea de Bogdan I si care a devenit astazi cea mai importanta metropola domneasca din Moldova.
Situat la 37 km distanta de resedinta de judet, Radauti se numara printre cele mai vechi asezari din Moldova. Pentru a descoperi arta populara specifica acestui areal geografic, faceti un popas la Muzeul Tehnicii Populare Bucovinene, inaugurat in uma cu opt decenii, unde veti descoperi valoroase colectii de ceramica si obiecte ce reflecta obiceiurile traditionale ale locuitorilor din aceasta parte a tarii. Daca timpul va permite, extindeti aria explorarilor turistice si faceti o excursie la Marginea, comuna aflata al 10 km de Radauti, unde trebuie sa treceti pragul atelierului de ceramica neagra, unic in Europa. Cei care vor sa admire un valoros monument de arhitectura moldoveneasca, ar trebui sa faca un popas la Manastirea Arbore, aflata la 10 km de Radauti. Indiferent de cum alegeti sa va petreceti vacanta, la Radauti aveti toate sansele sa petreceti cateva zile de neuitat.