Despre Pucioasa
Daca va aflati in cautarea unei destinatii turistice cu peisaje pitoresti, unde sa redescoperiti frumusetea naturii, departe de aerul poluat si zgomotul marilor orase, merita sa faceti un popas la Pucioasa, asezare situata la aproximativ 100 km de capitala, pe cursul mijlociul al Vaii Ialomitei, in regiunea colinara a judetului Dambovita. Frumusetea decorurilor este completata de prezenta dealurilor si a muntilor, dar si a izvoarelor de pucioasa, considerate cu adevarat tamaduitoare pentru organism.
Pucioasa a luat nastere la jumatatea veacului al XVIII-lea, prin unirea mai multor sate a caror existenta era cunoscuta inca din anul 1461, asa cum era cazul satului Zarafoaia. In anul 1649, Piatra Pucioasa este atestat documentar, iar in anul 1791 gasim satul figurat pe o harta austriaca. Statiunea de la Pucioasa incepe sa fie cunoscuta dupa anul 1835, datorita izvoarelor de apa minerala sulfuroasa, denumite popular –„pucioasa”. De la inceputul secolului XX, statiunea se dezvolta constant in jurul apelor minerale de la Pucioasa Sat. Pentru valorificare izvoarelor, s-a infiitat in anul 1912 Societatea „Trei Ierarhi”, care avea ca scop explorarea apelor minerale de pucioasa. Astfel s-a dezvoltat un sistem de pompare a apelor peste raul Ialimita, care erau apoi depozitate in doua bazine special construite in apropiere de drumul national DN71. Tot sub egida societatii se amenajeaza „Sursa”, izvor destinat special curelor medicale si de relaxare, in timp ce despre „Fantana de leac” se stie ca are proprietati curative, fiind caracterizata drept „apa hidrocarbonatata calcica”.
Pentru a capata aspectul de statiune care sa ofere turistilor veniti la tratament condiitii de cazare si agement, s-a construit un centru medical specializat, dar si Pavilionul din Parcul Independentei (1888), un cinematograf (1919), un teatru de vara si s-au amenajat alei pentru promenada. Pe locul unde se gasea Pavilionul, mistuit de incendiu in anul 1965, se gaseste astazi Centrul Cultural, unde se organizeaza in mod frecvent expozitii, simpozioane si spectacole artistice.