Despre Predeal
Localizarea si istoria statiunii Predeal
Una dintre cele mai cautate destinatii turistice de pe Valea Prahovei, statiunea de la Predeal, a capatat aspectul unei zone urbane in anii '30 a secolului trecut si este un important punct de plecare in itinerariile montane, datorita pozititei geografice. Orasul este delimitat de Masivul Postavarul, Piatra Mare si Bucegi si are ca vecini la nord-vest, localitatea Rasnov, la nord Brasovul si in sud, Busteni. Clima placuta, cu veri racoroase si ierni cu multa zapada, face ca statiunea sa fie o destinatie de vacanta ideala, indiferent de anotimp.
Conform datelor istorice, vatra asezarii se gasea intre Manastirea Predeal pana la limita cu Azuga, iar prima astestare documentara dateaza din anul 1368. Intreaga evolutie a localitatii este legata de prezenta drumului ce unea Brasovul de Tara Romanesca. De altfel, la 1647 este amintita o „poteca de negustori”. Inaugurarea caii ferate Bucuresti – Predeal, in anul 1879, a determinat o crestere demografica si o accelerata evolutie urbanistica. Predealul este asezarea urbana situata la cea mai inalta altitudine din tara (1110 m), iar in secolul XIX – lea marca punctul de granita al imperiului austro-ungar. Si azi se mai poate vedea cladirea ce adapostea corpul de graniceri.
Atractii si obiective turistice in Predeal
Statiunea din Predeal este locul perfect pentru relaxare si refacere fizica, dar si pentru practicarea sporturilor pe zapada. De altfel, in ultimii ani, localitatea a devenit preferata pasionatilor de schi. Nu mai putin de cinci partii cu grade de dificultate diferite se gasesc aici, si toate sunt dotate cu telescaun si teleschi.
Dincolo de frumusetea naturii si a zonelor de agrement, Predealul ofera turistilor posibilitatea de a vizita o serie de obiective turistice dintre cele mai interesante. Manastirea Predeal, zidita in anul 1774, Cimitirul Legionar sau Vila Maresalului Antonescu, aflata in apropiere de Cioplea, ori Biserica cu hramul „Sfintii Imparati”, situata chiar in centrul localitatii, sunt doar cateva dintre cele mai vizitate obiective.
Pe langa multitudinea spatiilor de agrement, aerul tonic si relieful spectaculos, Predealul este si gazda unor evenimente culturale ce merita vazute. Dintre acestea, evenimentele prilejuite de Zilele Predealului, organizate in ultima saptamana a lunii mai, se bucura de un real succes datorita concursurilor de raliu, la care se adauga expozitii, targuri si manifestari artistice. Interesant de vazut este si Festivalul „Traditii culturale la romani si minoritati”, care se desfasoara in luna iulie in Piata garii. Este un eveniment cu muzica, dansuri, targuri, expozitii handmade si gastronomie care atrag un numar mare de vizitatori. Bineinteles ca cel mai cunoscut eveniment local este cel cunoscut sub numele de „Serbarile Zapezii” si se adreseaza iubitorilor sporturilor de iarna. Concursurile pe zapada, concerte si focurile de artificii fac toata distractia.