Ghid turistic Praid

Despre Praid

O vacanta pe Valea Tarnavei Mici, la poalele Muntilor Gurghiului, va ofera ocazia sa descoperiti localitatea Praid, aflata la o altitudine de 252 m, in depresiunea omonima. Accesul turistilor este facilitat de drumul National DN13A si DN 13B (Praid - Gheorghieni). Aceia dintre voi care prefera calatoriile cu trenul, trebuie sa-si achizitioneze un bilet cu legatura pe ruta Teius - Balauseri - Sovata –Praid. Frumusetea peisajelor naturale incanta privirea oricarui turist, mai ales ca relieful colinar este completat cuformatiuni carsto-saline la poalele Muntilor Gurghiu. Climatul specific submontan este caracterizat de veri racoroase si si ierni geroase, ocolit de vanturi prea puternice. Decorul natural spectaculos este completat de intise pajisti si culmi acoperite cu paduri de conifere.

De cele mai multe ori, turistii vin aici pentru a vizita Salina Praid, care are o adancime de 160 m si un bioclimat bogat de aerosoli, relaxant, umezeala relativ scazuta si un nivel redus de ionizare. Toate aceste caracteristici recomanda o cura la Salina Praid pentru tratarea afectiunilor respiratorii. Dincolo de terapia cu aerosoli, la Praid se gasesc izvoare cu apa minerala, iodurate, bromurate si mezotermale, ideale pentru terapia afectiunilor afectiunilor reumatice, neurologice si ginecologice. Climatul deosebit a determinat trasformarea localitatii in statiune turistica vizitata anual de un numar impresionant de turistii din tara dar si de peste hotare.

Cunoscuta inca din vremurile medievale, localitatea Praid facea parte din „Tinut Sarii”, denumire folosita de la jumatatea veacului al XVII-lea. Zacamintele de sare de la Praid erau printre cele mai mari de pe continentul european, si pastreaza astazi secrete ce tin de geologia si traditia mineritului. Prima mentiune documentara care face referire la exploatarea minelor de sare si zona Ocnelor, dateaza din timpul domniei regelui Andrei al II-lea, intr-un act de privilegiu acordat cavalerilor germani in anul 1222, prin care li se permitea transportul de marfuri si sare pe apele Muresului si ale Oltului. Si regele Matei Corvin confirma privilegiile secuilor in explatarea si vanzarea libera a sarii. La Praid extractiile de sare au inceput in anul 1762. La finele anul XIX, s-a deschis galeria Elisabeta, situata in partea nord-vestica a masivului de sare. Din a doua jumatate a secolului trecut, proprietatile curative ale Salinei Praid au intrat in atentia celor care necesitau tratament pentru afectiunile respiratorii. Astazi, salilele din subteran sunt dotate cu sistem de iluminat, galerii de arta, spatii de joaca pentru copii, o capela ecumenica si un muzeu al mineritului.

Faceti o excursie si la Canionul de sare din rezervatia naturala Dealul de Sare. Apele raului Corund au sapat de-a lungul vremurilor in masivul de sare, descpicandu-l, Astfel a rezultat canionul care se afla la 3 km distanta de Praid. Vegetatia bogata, printre care se remarca specii care au gasit conditiile propice de viata in mediul salin, ofera un adevarat spectacul al naturii. Includeti in itinerariul vostru turistic la Praid o vizita la Casa Memoriala dedicata poetului Aprily Lajos si nu ratati o excursie la ruinele Cetatii Rabsonne, situata pe drumul ce duce spre Gheorghieni, la 14 km de Praid. Vechea cetate a secuilor, ale carei ruine se gasesc intr-un decor spectaculos, marginit de paduri de foioase, iti dau sentimentul ca ai pasit intr-un decor de poveste.

O privire de ansamblu asupra acestor locuri si ai sentimentul ca localitatea se afla intr-o continua sarbatoare. Astfel ca, in preajma sarbatorilor Pascale, aveti ocazia sa descoperiti vechile traditii ale secuilor, in timp ce de „Rusaliile Catolice” puteti admira parada copiilor care colinda intreg satul, invesmantati in costume traditionale. Luna iulie este ocazie de mare distractie, eveniment prilejuit de Tabara de dans secuiesc de la Ocna de Sus, in timp ce la inceput de august se organizeaza Festivalul Fanfarelor. Fie ca alegeti sa va tratati la salina sau porniti in explorarea imprejurimile si in descoperirea vechilor traditii locale, la Praid aveti toate sansele sa petreceti o vacanta de neuitat.

Praid