Despre Polovragi
Situata in Depresiunea Polovragi, in partea central sud-vestica a tarii, comuna Polovragi, traversata de drumul national DN67 si de drumul judetean DJ 665, reuneste satele Polovragi si Racovita. Caracteristic comunei, ca de altfel, intregii zone submontante dintre raul Gilort si Bistrita Valcii, sunt influentele demografice si culturale ale pastorilor care au migrat din Marginimea Sibiului si s-au asezat pe aceste meleaguri. Aceste trasaturi sunt evidente si astazi in graiul, portul popular si obiceiurile localnicilor de la Polovragi.
Polovragi este mentionata pentru prima data in scris intr-un document de secol XV, semnat de voievodul Radu cel Frumos. Dar, este evident astazi ca asezarea pastreaza dovezi ale locuirii umane inca de acum doua milenii, asa cum atesta sapaturile arheologilor care au scos la lumina un cimitir si o cetatea din vremea dacilor.
Dincolo de bogatia etnografica, localitatea este inzestrata cu decoruri pitoresti, aer curat, un climat ideal pentru odihna si recreere in mijlocul naturii, la care se adauga cateva obiective turistice deosebite. Dintre acestea, un prim popas trebuie sa–l faceti la Cheile Oltetului, unde veti descoperi un decor de poveste, ce se intinde pe mai bine de doi kilometri, unde te cucereste salbaticia naturii, bogatia floristica si peisagistica. Faceti o vizita si la Pestera Polovragi, aflata la 200 m de la intrarea in chei, la o altitudine de 670 m, unde traiesc specii de lilieci, dar si lastunul si fluturele de stanca. O vacanta la Polvragi va ofera prilejul sa vizitati fortificatia geto-dacica situata in apropiere de Pesterea Polograci, fara a omite Manastirea Polovragi, zidita in anul 1505 si reconstruita la mijlocul veacului al XVII-lea de Matei Basarab, unde se gasesc pretioase colectii de icoane pe sticla si lemn, vechi de mai bine de doua secole si o bogata biblioteca.
Incercati sa va faceti timp pentru a admira frumusetea arhitecturii traditionale specifice zonei – case din lemn cu privdor - si nu ratati o vizita la Centrul Etnografic Polovragi, unde sunt expuse costume populare si sunt evidentiate traditii legate de pastorit, colectii de instrumente muzicale din lemn, tesaturi si articole de uz gospodaresc. Un eveniment de neratat este de „Nedeia de la Polovragi”, de la jumatatea lunii iulie, unde sunt puse in valoare portul, cantecul si dansul popular din zona Olteniei. Sarbatorile religioase sunt pastrate cu sfintenie si reprezinta un prilej de mare sarbatoare in randul localnicilor. Un popas prin aceste locuri atrage atentia si pasionatilor de drumetii montane care pot strabate traseele din Muntii Capatanii. Chiar si cei care prefera senzatiile tari si sporturile extreme vor gasi la Polovragi conditiile ideale pentru zboruri cu parapanta sau deltaplanul, in timp ce amatorii de cicloturism isi pot testa indemanarea pe Cheile Sohodol si Cheile Galbenului.