Despre Pojorata
Daca va aflati in cautarea unei destinatii turistice cu peisaje frumoase si oameni primitori, ati putea sa va indreptati atentia spre comuna Pojorata, situata in vestul judetului Suceava, la 75 km de resedinta de judet, in bazinul superior al raului Moldova. Asezarea se mandreste cu o veche si frumoasa istorie si reuneste satele Valea Putnei si Pojorata, care apartineau in trecut de Campulung Moldovenesc. Conform traditiei locale, primii locuitori ai satului au fost cateva familii de „strajeri” care aveau in paza „Piatra Strajii”, iar primele gospodarii au fost ridicate pe Valea Strejerului. Dupa ocuparea Basarabiei de catre austrieci, Pojorata devine cunoscuta sub numele de Pozoritta. Din aceasta epoca dateaza si instalarea etnicilor germani in localitate, care va deveni in scurt timp o cumunitate foarte puternica, mai ales ca multi dintre ei lucrau la fabrica de cherestea si in exploatarile miniere de la Pojorata si Iacobeni. Satul Valea Putnei, aflat la poalele Gimlaului, la o altitudine de 835 m, si care apartine administrativ de comuna Pojorata, exista deja in anul 1783, cand facea parte din Ocolul Campulung Moldovenesc.
Turistii amatori de peisaje deosebite si excursii in natura vor descoperi aici cele mai interesante locuri. Vechiul Castel de Vanatoare, folosit de familia regala in perioada interbelica, este astazi loc de popas pentru lucratorii forestieri din zona. Turismul rural este in plin avant, iar localnicii, renumiti pentru ospitalitatea lor, fac tot posibilul ca vancata voastra sa fie una cu adevarat frumoasa. Pe de alta parte, pasionatii drumetiilor montane au ocazia sa descopere cele mai spectaculoase trasee in Rarau (Pietrele Domnei), Gimlau (1857 m) sau Obcina Mestecanisului. Faceti un popas si la Codrul Secular Gimlau si nu ratati o plimbare in rezervatia „Clipele Triasice de la Pojorata”. Potentialul turistic al comunei Pojorata este spectaculos. Pensiunile si casele de vacanta, foarte cochete ofera turistilor conditii optime de cazare si itinerarii in zonele de agrement cele mai frumoase. Dincolo de plimbari in natura si drumetii montane, la Pojorata aveti posibilitatea sa luati primele lectii de echitatie sau sa va plimbati cu sania trasa de cai pe Valea Strajerului – Valea Pojoratei, in timpul iernii, cand omatul ofera intregii asezari un farmec aparte.
Preocuparea pentru latura spirituala a vietii locuitorii din Pojorata se reflecata si in frumusetea lacasurilor de cult, devenite astazi obiective turistice de neratat. Printre acestea, o atentie deosebita merita Biserica cu 7 turnuri – Biserica „Sfantul Nicolae” din satul Valea Putnei. Faceti un popas si la Manastirea „Inaltarea Domnului” din Pasul Mestecanis si urcati pana la Crucea de pe Gimlau, aflata la 1857 m altitudine.