Ghid turistic Poienile Izei

Despre Poienile Izei

Localizarea si istoricul comunei Poienile Izei

Poienile Izei este o comuna situata in partea central-estica a judetului Maramures, la o distanta de 105 km de orasul Baia Mare si la 50 km de orasul Sighetu Marmatiei. Comuna Poienile Izei nu are in componenta un alt sat. Comuna Poienile Izei administreaza un singur sat, Poienile Izei, satul de resedinta.

Din punct de vedere geografic comuna Poienile Izei este situata in Depresiunea Maramures (in partea de sud a acesteia), la poalele Muntilor Lapus, pe cursul superior al raului Sieu, la o altitudine medie de 600 m.

Avand in vedere ca Poienile Izei face parte din zona istorico-etnografica "Tara Maramuresului", un spatiu locuit din paleoliticul superior, existenta comunei este datata din cele mai vechi timpuri. Prin interpretarea unor documente ale vremii, se presupune ca asezarea a fost intemeiata in anul 1350, dar este atestata documentar din anul 1430 sub numele de Poienile lui Ilies.

De-a lungul timpului, asezarea si-a schimbat numele de mai multe ori. Astfel, in 1480 a fost numita Poienile Sieului, in anul 1600 a fost numita Poienile Glodului si incepand cu anul 1968 a fost numita Poienile Izei.

Atractii si obiective turistice in Poienile Izei

Turistii care viziteaza aceasta comuna, vor gasi aici un adevarat colt de rai, un loc in care vor putea experimenta viata la tara in cel mai pur mod cu putinta. Aici, localnicii pastreaza traditiile si stilul de viata vechi de secole. Fauna zonei include mamifere mari: ursi, cerbi, mistreti; si pasari: cocosul de munte, gainusa de alun. Comuna ofera, de asemenea, peisaje minunate, izvoare de apa minerala, precum si padurile de foiase si conifere.

Veti putea vizita si Biserica de lemn construita in anul 1604 - un monument istoric si de arhitectura de interes international, inclus pe lista de monumente UNESCO.

Poienile Izei