Despre Poieni
Localizarea comunei Poieni
Daca intentionati sa porniti in explorarea zonei de vest a judetului Cluj, ar fi bine sa includeti in itinerariul vostru si un popas in Comuna Poieni, o asezare ce se intinde de-a lungul ambelor brate ale Crisului Repede si care reuneste un numar de sapte sate. Frumusetea reliefului este data de vecinatea cu Muntii Vladeasa, cei ai Muresului si cu depresiunea Huedinului, care reunesc astfel, intr-o armonie desavarsita, aproape toate tipurile de relief.
Atractii si obiective turistice in Poieni
Chiar de la hotarul comunei, atentia turistilor se indreapta spre cursul de apa dirijat catre moara din satul Bologa, una dintre putinele mori de apa inca functionale. Bologa, unul dintre satele aflate in componenta comunei Poieni, se remarca prin peisajele superbe si intinse paduri de salcami, unii cu o vechime de cateva veacuri.
Asezarea de la Poieni are o istorie veche, ce coboara pana in epocile preistorice. Din situl arheologic, unde se gasesc astazi ruinele fostei cetati feudale, construita in anul 1322, se deschide o panorama superba asupra defileului Crisului Repede. De aici puteti zari urmele vechiului castru roman de la Gradistea Bologii si cariera Morloca. Daca dispuneti de suficient timp, merita sa faceti un popas la Barajul Dragan, un colos de beton inalt de 120 m. Ceva mai sus, la adapostul apelor, se pot vedea ruinele cabanei de la Paraul Crucii, loc de refugiu al romanilor din satele cedate Ungariei, in urma dictatului de la Viena din 1940. De aici, privind in zare, vedeti Carful Buteasa si catunul Alunu, cu case sale rasfirate de-a lungul culmilor deluroase.