Despre Poiana Stampei
Localitatea Poiana Stampei se gaseste in bazinul Dornelor, in regiunea sud - vestica a judetului Suceava, in vecinatatea comunei Dorna Candrenilor. Asezarea este consemnata documentar in anul 1593, in vremea domnitorului Aron Voda. Situata pe drumul de legatura dintre Moldova si Ardeal, la granita cu judetele Harghita si Mures, Poiana Stambei si-a luat numele de la stampila care se punea pe documentele de frontiera tuturor celor caer treceau granita intre cele doua regiuni istorice. De-a lungul timpului, in jurul punctului vamal si-au construit case si gospodarii stramosii locuitorilor de azi ai satului. Satul intra sub stapanire austrica incepand cu anul 1775, statut care va dura pana la Marea Unire de la 1918. Aceasta epoca este marcata de importante progrese economice, in special, prin folosirea instalatiilor mecanice la prelucrarea lemnului.
Astazi Poiana Stampei este considerata una dintre cele mai frumoase destinatii turistice din tinului Bucovinei. Relieful deosebit este conservat in special in Rezervatia Naturala „Tinovul Mare”, unde coloritul plantelor abunda in nuante brune, dar si prin zonele de agrement si spatii de cazare care asigura turistilor confortul necesar pentru o vacanta de neuitat. Decorul natural spectaculos este completat de aerul curat si de prezenta izvoarelor cu apa minerala, deseori folosite in scopuri terapeutice.
Daca intentionati sa zaboviti mai multe zile pe aceste meleaguri, incercati sa extindeti aria explorarilor turistice si faceti un popas la Castelul Dracula de la Piatra Fantanele, o monumentala constructie medievala, unde se ajunge prin Pasul Tihuta, la 40 km de Vatra Dornei. Aceia dintre voi care vor sa descopere frumoasele traditii locale, ar trebui sa nu rateze evenimentele prilejuite de Balul Gospodarilor si Balul Pomului de Iarna. Ocazie de mare sarbatoare este si ziua de 8 noiembrie, cand se celebreaza Hramul Comunei Poiana Stampei.