Despre Poiana Marului (CS)
Localizarea si istoria statiunii Poiana Marului
Una dintre cele mai frumoase destinatii turistice din Judetul Caras Severin este statiunea de la Poiana Marului, unde se ajunge urmand drumul national DN68, cu deviere pe langa comuna Zavoi, la aproximativ 40 km de Caransebes. Amenajata ca statiune turistica in anul 1936, aceasta asezare a cunoscut urme ale vietii umane inca din timpul dacilor, asa cum atesta descoperirile arheologice, printre care, un altar pagan aflat la o altitudine de 1200 m, pe versantul nordic al Muntelul Mic. De altfel, localnicii denumesc aceste locuri „Pietrele Scorile”. Se crede ca pe Valea Scorilo a fost ingropat Scorilo, parintele lui regelui Decebal.
Situata intr-un decor natural deosebit, statiunea Poiana Marului este un loc ideal pentru recreere si refacere fizica. O data cu aparitia primelor vile private s-a construit si un sanatoriu pentru suferinzii de tuberculoza. Peisajul spectaculos, clima deosebit de placuta si bogatia vegetatiei au determinat transformarea statiunii de la Poiana Marului intr-o destinatie turistica de neuitat. Padurile de conifere ce acopera culmile Muntelui Mic, Nedeia si Varful Pietrei, contureaza un peisaj de poveste.
Atractii turistice in Poiana Marului
Pasionatii de drumetii montane au ocazia sa foloseasca Poiana Marului ca punct de pornire in trasee pe Saua Iepii si Gura Apei. In drum, va puteti opri si la barajul de la Rau de Mori, dar si pe Valea Sucului sau pe valea Paraului Scorila, spre Muntele Mic. Cei care vor cauta sa descopere istoria locului, vor fi cuceriti de legendele care invaluie aparitia asezarii, in trecut, loc de popas pentru pastori. O alta legenda spune ca undeva, pe aceste locuri este ascunsa comoara dacilor. Daca dati crezare spuselor batranilor satului, aveti toate sansele sa o descoperiti odata ce ati patruns in Stanca lui Scorilo. Indiferent daca dati sau nu crezare legendelor, Poiana Marului este un loc unde veti dori sa reveniti curand.