Despre Ploiesti
Localizarea si istoria orasului Ploiesti
Resedinta a judetului Prahova, municipiul Ploiesti se gaseste la doar 60 de km de capitala, fiind deseori ales ca destinatie pentru petrecerea weekendurilor. Municipiul Ploiesti se numara printre orasele mari ale tarii, fiind situat in apropiere de regiunile viticole Dealul mare – Valea Calugareasa si este accesibil de pe Valea Prahovei, cea mai tranzitata zona de turism alpin din tara. Orasul era traversat inca din vremurile indepartate ale evului mediu de drumurile ce faceau legatura cu localitatile de peste muntii. Cu timpul, odata cu descoperirea primei surse de petrol in aproierea orasului, in urma cu mai bine de un veac si jumatate, Ploiestiul a devenit un adevarat centru industrial. Astazi, aici functioneaza nu mai putin de patru rafinarii.
Asezarea este mentionata pentru prima data in documentele istorice in primii ani ai secolului XVI, cand era considerat un „sat mosnesc”, pentru ca in timpul domniei lui Mihai Viteazul, Ploiestiul sa devina cetate de scaun, unde domnitorul avea sa puna la cale planul de unire al celor trei provincii romanesti. In timpul efemerei sale domnii, voievodul a ridicat aici case boieresti si a stabilit ca un targul domnesc sa se tina in fiecare zi de miercuri a saptamanii, ceea ce a adus venituri imporante curtii.
Vatra orasului isi are originea la confluenta raurilor Prahova si Teleajen, iar numele sau deriva, conform legendei, de la „plaies”, caci, in vremea lui Mircea cel Batran, pe teritoriul actualului oras ar fi activat un capitanat al plaiesilor. Conform arheologilor, aceste meleaguri au fost locuite din epocile indepartate ale istoriei si sunt in stransa legatura cu civilizatia daco-romana. Arheologii au scos la lumina vestigii ce apartin mezoliticului prin sapaturile efectuate in cartierul Ploiesti - vest, in timp ce actualele cartiere Bereasca si Ploiesti - nord se ridica pe ruinele unor foste asezari cladite in epoca neolitica. Dezvoltarea civilizatiei getilor este confirmata prin descoperirea unor unelte agricole, in zona cartierului Ploiesti - vest. Tot aici s-au evidentiat urme ale asezarilor dacilor si, ulterior, din perioada daco-romana.
In veacurile ce au traversat evul mediu, Ploiestiul a rivalizat cu targul de marfuri de la Targsor, situat pe drumul comercial nord - sud. Inca din aceste vremuri, localitatea se face remarcata printr-o viata sociala si culturala dinamica. Constant sprijinita de domnitorii munteni, asezarea se dezvolta de-a lungul secolului XVII si devine un important centru urban in structura administrativa a Tarii Romanesti. Istoria locului a pastrat pentru posteritate momentul - august 1870 - cand aici a fost proclamata de catre Candiano Popescu – „Republica de la Ploiesti”. Localitatea este grav afectata de bombardamentele din august 1943 ale fortelor anglo-americane care urmareau ditrugerea rafinariilor de petrol. Dincolo de istorie si legende, Ploiestiul se infatiseaza astazi calatorului ca un oras modern, cu muzee dintre cele mai diverse si edificii care pun in valoare preocuparea pentru frumos a locuitorilor.
Atractii si obiective turistice in Ploiesti
Nicio vacanta in Ploiesti nu ar fi completa daca nu ati poposit si la Muzeul National al Petrolului, singurul de acest fel din tara, si care se mandreste cu un patrimoniu de peste 8000 de exponate. In mod sigur o sa va atraga atentia lampile minerilor din secolul XIX, primele felinare cu petrol, vechi din 1859, dar si masinarii si utilaje folosite de-a lungul vremii in distilarii si rafinarii. Tot la categoria muzee cu tematica unica in spatiul romanesc se numara si Muzeul Ceasului, infiintat in anul 1963 de catre profesorul N. Simache. Expozitiile muzeului va invita intr-o calatorie in timp si spatiu pentru a descoperi uneltele de masurarea a scurgerii timpului, din cele mai vechi timpuri.
Amatorii de arta populara au ocazia sa descopere printre exponatele Muzeului de Arta Populara, amenajate in incinta Palatului Culturii, cele mai frumoase articole ale portului popular din Prahova, dar si tesaturi, ceramica si sculpturi in lemn realizate de mesteri populari din zona Munteniei si Olteniei. Palatul Culturii este una dintre cele mai frumoase cladiri din oras, un edificiu impozant cu arhitectura neoclasica. Daca dispuneti de suficient timp, nu uitati sa popositi la casa Memoriala „Nichita Stanescu” si la cea dedicata dramaturgului I.L. Caragiale.