Despre Pitesti
Localizarea si istoria orasului Pitesti
Municipiul Pitesti, resedinta judetului Arges, este un bun punct de pornire, daca aveti in plan o excursie in partea central-sudica a tarii. Orasul este situat intre Carpatii Meridionali si Dunare, in regiunea nord-vestica a Munteniei, chiar la punctul de intalnire a raului Arges cu Raul Doamnei. Istoria Pitestiului coboara pana in timpurile stravechi. In Evul mediu asezarea devine gazda unor importante centre de comert, avantajata si de caile de comunicatie ce faceau legatura intre zonele din estul si vestul Tarii Romanesti si Ardeal, pe culoarul Rucar - Bran, dar si intre localitatile de la nordul si sudul Dunarii, prin caile de acces ce uneau Europa Centrala si tarile balcanice. Pitestiul s-a format de-a lungul bratului drept al raului Arges, iar sub aspect geografic, face parte din Piemontul getic si Campia Romana.
Aparitita asezarilor umane in terenurile de lunca, dar si pe terasele si pantele vestice au reprezentat nucleul orasului de azi. Cele mai vechi dovezi ale locuirii umane pe aceste meleaguri dateaza din paleolitic. Din timpul epocii daco-romane, s-au descoperit inventare arheologice deosebit de pretiose, dar cel mai important ramane Castrul Roman de la Albota, unde se gasea o tabara militara care avea rolul de a proteja granita de rasarit a Provinciei Dacia. De-a lungul timpului, Pitestiul a evoluat de la statutul de sat si targ la cel de oras, asa cum il gasim in secolul XIV. Atestarea documentara a orasului dateaza din timpul domniei lui Mircea cel Batran care, intr-un document din anul 1388, aminteste de existenta unei ”mori la hotarul Pitestilor”. Pozitia geografica si relieful au creat conditiile dezvoltarii vietii economice si sociale, astfel ca, aici se gasea resedinta temporara a curtii domnesti in timpul lui Neagoe Basarab (1512-1521). Printr-un document din 1656, domnitorul Constantin Serban a ridicat cel mai important edificiul arhitectural din oras, Biserica Sf. Gheorghe. Marile familii boieresti ale epocii medievale din Tara Romaneasca detin proprietati in orasul - targ Pitesti, precum Golestii, Cantacuzinii sau boierii Craiovesti. Domnitorul Constantin Brancoveanu construieste si el cateva resedinte princiare, unde obisnuia sa se retraga in lunile de toamna. Evolutia urbana si frumusetea orasului este surprinsa intr-o pictura realizata la 1793 de catre Luigi Mayer, in care Pitestiul este descris ca fiind un „targusor cu opt biserici, o manastire si mai multe case boieresti”.
Atractii si obiective turistice in Pitesti
Turistul ajuns azi prin aceste locuri are ocazia sa descopere monumente de arhitectura religioasa vechi de secole. Fosta Ulita Mare, devenita astazi Str. Serban Voda, este locul unde se inalta Biserica Sf. Nicolae, construita in prima jumatate a secolului XVIII. Din pacate, biserica a fost demolata de comunisti, iar astazi locul este marcat cu pavele luminoase, dispuse in jurul unei machete din lemn ce reflecta vechiul edificiu religios. Printre cele mai importante repere ale orasului se numara Fantana muzicala, situata in fata Primariei si care ofera un adevarat spectacol de sunet si culoare in fiecare seara de sambata si duminica (21.30 - 22.30). Galeria de arta dar si Muzeul Judetean, unde sunt amenajate Planetariul si Muzeul Sportului, merita toata atentia voastra, in timp ce iubitorii de plimbari in natura se pot refugia la umbra copacilor din Parcul Trivale, amenajat la marginea padurii cu acelasi nume. In apropiere, va puteti opri si la Gradina Zoologica, a treia ca marime din tara. Daca discpuneti de suficient timp, merita sa vizitati Complexul Muzeal Golesti, aflat la 10 km distanta de Pitesti, fosta resedinta a boierilor dregatori din Tara Romaneasca, unde aveti ocazia sa vizitati Muzeul Pomiculturii si al Viticulturii, accesbibil de pe DN7 (Bucuresti - Pitesti).
Daca ati sosit pentru prima data in oras, un bun punct de pornire in explorarea Pitestiului este zona centrala rezervata circulatiei pietonale. In mod sigur o sa va atraga atentia cel mai cunoscut eveniment cultural local - Simfonia Lalelelor, organizat in fiecare an, la sfarsitul primaverii. O atentie deosebita merita ruinele fostei Inchisori de la Pitesti, recunoscuta pentru incercarile de „reeducare” ale detinutilor politici din perioada 1949- 1952. Momente de relaxare in natura puteti petrece in Parcul Trivale, o adevarata oaza de liniste. La intrarea in parc, veti intalni schitul Trivale, una dintre cele mai vechi constructii din oras, ce dateaza din secolul XV. Spectaculos este si Parcul Lunca Argesului, unde va asteapta diverse spatii de agrement, in timp ce in Parcul Strand va putetii plimba cu barca si hidrobicicleta. Pe langa distractii in aer liber, parcul dispune de un restaurant, un teatru de vara si un patinoar. Amatorii de shopping ar trebui sa–si indrepte atentia spre Piata Vasile Milea, o zona foarte animata cu multe magazine, terase si cafenele.