Despre Pietrosita
Situata la 120 km de Bucuresti si la 25 km de Sinaia, comuna Pietrosita se gaseste intr-o zona montana, la o altitudine de 650 m, in mijlocul unui decor natural deosebit, reprezentat de bogate paduri de foioase si conifere, peisaj completat de apele raului Ialomita, care strabate regiunea nordica a asezarii. Inca din anul 1936, Pietrosita este recunoscuta ca statiune balneoclimaterica. Relieful spectaculos, aerul ozonat si clima deosebit de placuta, au facut din aceasta zona o destinatie de vacanta deosebita atat pentru iubitorii naturii, cat si pentru cei care vor sa se refaca fizic, departe de zgomotul marilor centre urbane. Zonele bogate in vegetatie si livezile intinse confera si ele un aspect pitoresc intregii asezari. Accesul turistilor la Pietrosita este asigurat de drumul national DN71 (Bucuresti – Targoviste – Sinaia).
Prima mentiune documentara al satului dateaza din anul 1592, dar dovezile vietii umane pe aceste meleaguri sunt mult mai vechi si dateaza din vremea dacilor, asa cum atesta ruinele cetatii descoperite la Cumpana – Ciocarlaului. Din timpurile medievale pana la 1918, Pietrosita a fost punct de vama intre Tara Romaneasca si Ardeal, si functiona in fostul sediu al primariei. Insemnari despre frumusetea portului popular, a dansurilor si tradiilor locuitorilor din Pietrosita, a lasat si scriitorul Cezar Bolliac, care a descoperit bogatia etnografica a acestor locuri intr-o calatorie pe care a facut-o in anul 1869.
Dincolo de frumusetea naturii, localitatea este un centru al conservarii artei populare traditionale. Obiectele lucrate de mesterii populari, tesaturile, covoarele sunt doar o mica parte din tezaurul popular specific acestei asezari. Pentru a cunoaste si mai bine valoarea si traditiile locale, merita sa faceti un popas in muzeul adapostit in „Casa Serban Poposcu”, ea insasi o atractie turistica. Construita in anul 1870, casa este declarata astazi monument istoric. De altfel, o plimbare pe drumurile satului va ofera ocazia sa descoperiti numeroase case frumoase, ingrijite, construite din piatra si sita.