Despre Piatra Neamt
Localizarea si istoria orasului Piatra Neamt
Resedinta a judetului Neamt, Municipiul Piatra Neamt este situat in zona de nord a Romaniei. Frumustea reliefului si a edificiilor arhitecturale, au transformat orasul intr-una din destinatiile turistice cele mai apreciate din zona geografica a Moldovei. Asezarea a luat fiinta de-a lungul vaii Bistritei, mai exact la iesirea raului dintre munti. Decorul natural spectaculos ce inconjoara localitatea este reprezentat de un bazin intramontan, situat la o altitudine de 300 m, marginit de cultimile Pietricica, pe latura sud-estica, de zonele colinare Cozla, la nord, si de Cernegura in sud- vest, in timp ce dealul Carloman margineste granita nord- vestica a orasului.
Acest relief de o frumusete aparte confera orasului un aspect pitoresc, ajutat si de o clima continentala cu veri racoroase si placute si erni blande, cu multa zapada. Avantajat de pozitia geografica, orasul este ferit de masele de aer rece si de gerurilor specifice lunilor de iarna. Piatra Neamt este o destinatie de vacanta usor accesibila, situat la o distanta de 360 km de Bucuresti si beneficiaza de conexiuni rutiere si feroviare cu toate centrele urbane importante din tara.
Dincolo frumusetea naturii si ospitalitata localnicilor, orasul se mandreste cu o veche traditie istorica si culturala, dovedita mai ales prin sapaturile arheologice care au confirmat faptul ca acest teritoriu a fost locuit inca din timpurile indeparte ale mezoliticului. Cea mai veche asezarea a fost descoperita la Poiana Ciresului. Asezarile fortificate ale geto-dacilor de la Batca Doamnei, Cozla si Calu sunt o confirmare in plus a continuitatii vietii umane pe aceste meleaguri. De altfel, cel mai important obiectiv turistic din oras cetatea dacica de pe muntele Batca Doamnei, situata in partea de sud-vest a orasului, la o altitudine de 457 m.
Prima mentiune documentara a localitatii dateaza de la jumatatea secolului XIV, cand este amintita in Cronica Ruseasca care vorbeste despre existenta Manastirii Bistrita. Localitatea a evoluat de la statutul de targ la un important centru al mestesugurilor si comertului. In secolul XVIII, asezarea devine unul dintre cele mai importante centre urbane ale Tarii Moldovei. Dezvoltarea economica se reflecta si in evolutia culturii, prin aparitia morii de hartie a lui Gheorghe Asachi, pusa in functiune in anul 1841 si dechiderea unei postavarii un deceniu mai tarziu. Incepand cu anul 1832 este inaugurata prima scoala publica si primul teatru din oras. Aceasta dezvoltare accelerata a urbei, impune construirea unei linii de cale ferata, inaugurata in 1885 si care facea legatura Piatra Neamt - Bacau.
Atractii si obiective turistice in Piatra Neamt
Un bun punct de pornire in explorarea orasului este Centrul istoric ce are ca nucleu Curtea domneasca, ridicata de Stefan cel Mare. Aceasta se gaseste pe un platforma in jurul careia a luat nastrere actuatul oras. Complexul de cladiri cuprinde, pe langa Curtea domnesca, frumoasa Biserica cu Hramul Sf. Ioan Botezatorul, construita in anul 1498 si Turnul clopotnita, ridicat la 1499 din piatra bruta si intarit cu contraforturi cei pun in evidenta profilul zvelt, inalt de 19 m. Atestata documentar in anul 1491, intr-un document de danie semnat de domnitor, Curtea domneasca este cel mai spectaculos obiectiv turistic din oras. Din constructia de odinioara mai puteti admira astazi pivnitele si unele sectiuni ale zidurilor interioare.
Daca sunteti amatori de fotografii, in mod sigur veti avea ocazia sa surprindeti panorame superbe, daca alegeti sa faceti o plimbare cu telescaunul din Poiana Trei Coline. Plimbarea e in coborare, pe versantul de la rasarit al Muntilor Cozla. De la inaltime, se deschide o panorama superba asupra cartierelor Calea Romanului, Darmanesti si Cuiejdiul. De partea cealalta, puteti admira culmile muntelui Pietricica, unde se intrezereste schitul Pietricica. In partea de nord a orasului este amenajata partia Cozla, o destinatie deosebita pentru iubitorii sporturilor de iarna si nu numai. Pe de alta parte, pasionatii de echitatie vor descoperi la baza hipica „Virgil Barbuceanu”, un adevarat colt de rai. Aici puteti practica calaria pe traseele puse la dispozitie de personalul bazei si aveti ocazia sa luati primele lectii de calarie, iar cei mici se pot plimba cu poneii.
Orasul se mandreste si cu cladiri cu o arhitectura deosebita, ce nu pot trece neobservate. Astfel, pe str. Alexandru cel Bun puteti admira Casa Ivascu, o constructie deosebita cu o arhitectura specifica secolului XIX. Interesanta este si „Casa Paharnicului”, aflata pe strada cu acelasi nume. Este singura cladire ramasa in picioare din vechea piata a orasului unde se concentra intreaga activitate negustoreasca a asezarii. Cladirea dateaza de la inceputul secolului XIX si a fost ridicata de Aga Dimitrie Gheorghiadis paharnicul. Astazi aici functioneaza un restaurant. Municipiul Piatra Neamt atrage atentia turistilor si prin numarul mare de muzee. Dintre acestea, cele mai interesante sunt Muzeul de Etnografie, cu pretioasele colectii de costume populare si obiecte artizanale, dar si Muzeul de Arta unde sunt expuse, printre altele, lucrari semnate de Nicolae Tonitza, Corneliu Baba sau Ion Tuculescu. Interesanta se va dovedi si o plimbare pe aleile Parcului Tineretului, unde aveti ocazia sa va relaxati in fata Fantanii arteziene muzicale. Dansul apelor, curcubeul de culori, combinate cu notele muzicale ofera un spectacol de neuitat. Un refugiu, departe zgomotul orasului, este si Lacul Batca Doamnei, un adevarat paradis al pasarilor si vegetatiei bogate, care te indeamna sa faci cat mai multe fotografii pentru albumul de vacanta.