Ghid turistic Petrosani

Despre Petrosani

Localizarea si istoria orasului Petrosani

Orasul Petrosani este cel mai important centrul urban de pe Valea Jiului. Localitatea se gaseste la o altitudine de 600 m, la o distanta de 370 km de Bucuresti si este deseori ales ca punct de plecare in expeditiile montane din Muntii Sureanu, care marginesc granita de nord a depresiunii, locul de obarsie al Jiului de est. La fel de vizitat este si Masivul Parang, cu cel mai insemnat sector situat intre Jiu si Olt. Diversele oferte de cazare fac ca acesta regiune a tarii sa fie o destinatie de vacanta potrivita pentru orice anotimp.

Ca multe alte localitati din Valea Jiului, si Petrosani a luat nastere ca urmare a migrarii locuitorilor din Tara Hategului, in cautarea unor locuri bogate in pasuni si propice dezvoltarii vietii umane. Dar cele mai indepartate urme ale locuirii umane pe teritoriul de astazi al Petrosanilor coboara pana in epoca paleolitica. Dar cei mai vechi locuitori ai Petrosanilor, mentionati in documentele istorice, sunt cei 20 de iobagi colonizati in Petrosani, la jumatatea veacului al XVII-lea. Abia in anul 1818 asezarea este mentionata in actele oficiale, in urma unui recensamant din care reiese la Petrosani traiau 233 locuitori care se ocupau cu pastoritul.

Incepand cu a doua jumatate a secolului XIX, localitatea cunoaste o evolutie economica fara precedent, datorata exploatarii minelor de cabune, actiune ce va trasforma Petrosanii in cel mai mare bazin carborifer al tarii si unul dintre cele mai importante de pe continent. Pe la 1750 se formeaza aici satul Iscroni, care va gazdui o importanta comunitate de muncitori italieni, care participau la constructia caii ferate. Inaugurarea caii ferate pe traseul Simeria - Petrosani, in anul 1870 a contribuit decisiv la dezvoltarea industirei miniere.

Atractii si obiective turistice in Petrosani

Parte componenta a judetului Hunedoara, Petrosani era cunoscut, pana la Marea Unire, sub denumirea de „Petroseni” si este ridicat la rangul de oras incepand cu anul 1924. Infiintarea Universitatii din Petrosani, in 1948, face ca orasul sa devina recunoscut pe plan european, drept una dintre cele mai prestigioase centre universitare cu profil minier de la noi din tara. De altfel, orice turist ajuns aici,nu poate rata o vizita la Muzeul Mineritului, unde veti descoperi colectii dintre cele mai interesante.

Dincolo de istoria locala, Petrosani este o adevarata zona turistica deosebita, datorita peisajelor montane supebe, ce gazduiesc lacuri glaciare, la care se adauga un bogat fond forestier si o spectaculoasa rezervatie botanica. Cunoscuta sub denumirea de zona turistica Petrosani–Parang, aceasta se gaseste in regiunea sud-estica a judetului Hunedoara. In sezonul rece, pasionatii sporturilor pe zapada au ocazia sa testeze partiile se schi, in timp ce vara, la mare cautare sunt plimbarile cu motoscuterul si zborul cu parapanta.

Petrosani