Ghid turistic Paulis

Despre Paulis

Localizarea si istoria comunei Paulis

Daca aveti in plan o vacanta in judetului Arad, faceti un popas si in comuna Paulis, situata intr-o zona frumoasa, la punctul de intalnire dintre Valea Muresului si Campia Aradului, la 20 km distanta de resedinta de judet.

Prima mentiune documentara despre aceasta asezare dateaza din anul 1333, cand era cunoscuta sub numele de Paululese, pentru ca un an mai tarziu, sa apara in documente sub denumirea de Sacerdos de Paulese. Descoperirile arheologice au demonstrat ca localitatea a fost locuita inca din timpurile dacilor. Vechea cetate, situata pe Dealul Carierei, din satul Cladova, mentionat documentar la 1308, ofera o perspectiva superba asupra imprejurimilor. Situata chiar la intrarea in Defileul Muresului, era accesibila in timpurile de mult apuse, atat de pe Valea Muresului, cat si pe cea a Cladovei.

In satul Simbateni, apartinator comunei Paulis, era atestat un targ inca din anul 1138. Acesta era localizat in apropierea asa-numitelor „valuri de aparare”, ce dateaza din timpul romanilor. Pentru pasionati, este cunoscut faptul ca Paulis este prima localitate de pe „Drumul vinului”, din judetul Arad. Situata la poalele Muntilor Zarandului, Paulis este denumita de multe ori „Podgoria Aradului”. Mai mult decat atat, Podgoria Minis - Maderat, aflata la 30 km de Arad, se infatiseaza calatorului drept un veritabil peisaj de poveste.

Atractii turistice in Paulis

Frumusetea peisajelor incanta orice vizitator, iar obiectivele turistice merita atentia voastra. Monumentul Eroilor de la Paulis, inaugurat in anul 1974, dedicat Datasamentului Paulis, este mandria localnicilor. Merita sa faceti un popas la Biserica Sfantul Nicolae, construita in a doua jumatate a veacului al XVIII-lea si care se remarca printr-o arhitectura de inspiratie baroca. Mai trebuie spus ca, la Paulis, functioneaza cea mai veche Biserica Penticostala din tara, inaugurata in anul 1922. Aceia dintre voi care prefera excursiile in natura, au ocazia sa exploreze peisaje deosebite, precum Parcul Dendrologic ce gazduieste specii rare de plante precum pinul de Himalaya, tisa si superbe magnolii.

Daca intentionati sa petreceti mai multe zile in aceste locuri, ar trebui sa va rezervati timp pentru a explora imprejurimile, fie ca alegeti sa petreceti o dupa amiaza la Strandul Neptun, unde sunt amenajate bazine de inot si vaste zone de agrement si camping, la care se adauga, cluburi, terase si spatii de joaca pentru cei mici. O plimbare pe Faleza Muresului, ce include Parcul Eminescu, Parcul Europa si Parcul Copiilor va ofera ocazia sa faceti fotografii interesante si sa va relaxati in mijlocul naturii. Cu totul spectaculoasa este si Padurea Ceala, aflata in apropiere de Arad, unde se strang deopotriva localnici si turisti, dar si Insula Mures, aflata la marginea padurii, formata pe albia raului Mures, unde au fost amenajate cabane si spatii de agrement. Din comuna Paulis mai puteti strabate si cararile montane ce duc spre Varful Capra.

Paulis