Despre Pangarati
Aceia dintre voi care s-au hotarat sa porneasca in explorarea celor mai interesante destinatii turistice din judetul Neamt, ar trebui sa includa in itinerariul turistic si un popas in comuna Pangarati, situata la 15 km distanta fata de resedinta de judet. Localitatea se gasete intr-o frumoasa zona montana din sectorul Carpatilor Orientali, iar istoria sa se afla in directa lagatura cu cea a Manastirii Pangarati, ctitorita in veacul al XVI-lea de Alexandru Lapusneanu. In acest secol sunt amintite si primele asezari umane care s-au dezvoltat in jurului lacasului de cult. Cu timpul, asezarile au devanit satele Pangaracior si Stejaru, la care se adauga astazi si Poiana, Preluca si Oantu. In vremurile de demult, padurile de fag si brad, linistea naturii si cele cateva gospodarii rasfirate ofereau oamenilor bisericii conditiile unei vieti tihnite. Pe langa populatia autohtona, in satele ce alcatuiesc astazi comuna Pangarati s-au stabilit romani veniti din Ardeal prin veacul al XVIII –lea si ceangai, veniti de prin partile judetului Bacau. Acestia aveau ca principale indeletniciri cresterea animalelor, cultivarea pamantului si mestesugurile.
Turistul ajuns astazi pe aceste locuri, poate vizita cateva obiective turistice reprezentative pentru aceasta parte a tarii. includeti in itinerariul vostru o excursie la Hidrocentrala „Dimitrie Leonida” si faceti un popas la lacurile Vaduri si Pangarati. Aspectul pitoresc al asezarii se pierde mult dupa 1955, cand incep lucrarile la hidrocentrala din Stejaru. Se construiesc blocuri de locuinte si drumuri de acces si multi dintre localnici sunt stramutati din satul Pangarati, pentru a face loc lacului de acumulare Pangarati.
In ultimul deceniu locuitorii comunei au constientizat potentialul turistic al asezarii si au construit case de vacanta si pensiuni unde turistii beneficiaza de tot confortul. Ofertele de agrement si obiective turistice sunt dintre cele mai interesante. Un bun punct de pornire in descoperirea frumusetilor comunei este Manastirea Pangarati, situata pe DN 15, nu departe de hidrocentrala Dimitrie Leonida, pe bratul stang al paraului Pangarati. Cu o arhitectura deosebita, decorat cu ferestre mici din lemn, edificiul este destinatia ideala pentru cei aflati in cautarea regasirii de sine. O excursie de neuitat puteti face la Rezervatia de Tisa ce se intinde pe o suprafata de 100 ha si care gazduieste exemplare rare de arbusti - tisa, molid, fag si carpen.