Despre Paltinis
Localizarea si istoria statiunii Paltinis
Considerata una dintre cele mai spectaculoase destinatii turistice din Romania, statiunea de la Paltinis, este un loc unde puteti petrece cateva zile de concediu, in mijlocul naturii, departe se zgomotul specific marilor centre urbane. Localitatea se gaseste in partea de nord-vest a judetului Sibiu, la 50 km departare de Dorohoi si este scaldata in partea de nord de apele Prutului, care traverseaza comuna pe o distanta ce depaseste 10 km. Decorul natural spectaculos este reprezentat de sectorul nord-estic al Masivului Cindrel, dominat de intinse paduri de conifere, ce confera asezarii aflata la 1442 m, sub Varful Oncesti (1717 m), un aer deosebit de pitoresc.
Pentru iubitorii peisajului montan si a aerului tonic, statiunea de la Paltinis este un adevarat colt de rai, avand in vedere ca se afla la cea mai inalta altitudine din tara. Paltinis este recunoscuta drept cea mai veche statiune montana din tara. Accesul turistilor este facilitat de existenta mai multor drumuri rutiere (E68, E70 si E81) si daca porniti din Bucuresti, aveti de parcurs o distanta de 310 km.
Infiintata in anul 1894 de catre Societatea Ardeleana a Turistilor, statiunea Paltinis s-a aflat intr-o continua evolutie de-a lungul timpului. Primele locuri de cazare au fost amenajate in anul 1892. Doi ani mai tarziu a fost construita Casa Turistilor si, ulterior, Casa Medicilor (1895), Sala Monaco (1898), toate declarate astazi monumente istorice. Initial, asezarea era cunoscuta sub numele de Hohe Rinne, denumirea actuala fiind preluata de la Varful Paltinis. In perioada interbelica, la Paltinis s-au construit numeroase vile cochete, iar 1926 a fost inaugurat primul sezon de iarna al statiunii.
Atractii si obiective turistice in Paltinis
Astazi, statiunea inca pastreaza farmecul de la inceputul veacului trecut, mai ales datorita reabilitarii vechilor vile si cabane, la care s-a pastrat arhitectura originala. Amatorii de drumetii montane au ocazia sa exploreze Culmea Poplaca (1447 m) dar si Culmea Paltinis si Varful Oncesti. Pentru cei care au o conditie fizica buna Muntele Batrana (1911 m), aflat in apropiere, este o destinatie deosebita. Relieful spectaculos, vegetatia bogata si numeroasele specii de plante prezente in acest areal geografic incanta privirea oricarui turist. Climatul alpin, bogat in aerosoli, s-a dovedit de-a lungul timpului o adevarata terapie pentru tratarea diverselor afectiuni pulmonare si tiroidiene.
Pe langa aerul tonic de munte si excursiile in natura, Paltinis ofera turistilor ocazia sa descopere edificii cu o reala incarcatura spirituala. Schitul de la Paltinis, construit in urma cu peste opt decenii, situat la o altitudine de 1350 m, se gaseste chiar la intrarea in statiune si adaposteste mormantul filosofului Constantin Noica. Odata ajunsi aici, faceti o vizita si la Casa memoriala Constantin Noica, unde acesta a trait in ultima parte a vietii.
Daca sunteti amatori de plimbari in natura, trebuie sa faceti un popas si la Paraul Daneasa, inconjurat de pe peisaje de poveste ce fac parte din Rezervatia Iezerele Cindrelului. In lunile de iarna, statiunea de la Paltinis se trasforma intr-un adevarat paradis al iubitorilor sporturilor pe zapada, datorita partiilor de schi, cu grade diferite de dificultate. Dotarile tehnice moderne, fie ca e vorba de teleschi, telescaun sau instalatia noctura, transforma distractiile pe partie intr-un spectacol feeric. Spatiile de cazare dintre cele mai diverse si numeroasele restaurante, cluburi si cafenele vin sa satisfaca asteptarile celor mai pretentiosi dintre turisti.