Despre Paleu
Aflata la o distanta de 5 km de Oradea si traversata de drumul judetean DJ 767F, localtatea Paleu este o destinatie turistica care ar putea sa va atraga atentia, daca sunteti amatori de peisaje naturale deosebite si traditii cultural-artistice, atat de frumos puse in valoare cu ocazia marilor sarbatori religioase de peste an sau in cadrul unor targuri locale. Despre perioada de inceput a satului Peleu nu se stie prea multe, dar este cert ca acesta exista la 1685, cand asezarea este distrusa de un incendiu devastator. Satul este repopulat un deceniu mai tarziu, asa cum reiese dintr-un document semnat de imparatul Leopold I, care ii scutea de dari si taxe pe noii veniti, pe o durata de trei ani. Se stie azi, ca biserica satului a fost zidita pe ruinele vechiului lacas de cult.
Comuna Paleu reuneste astazi si satele Uileacu de Munte si Saldabagiu de Munte, asezari care au si ele o istorie interesanta ce merita descoperita, daca aveti in plan o vacanta pe aceste meleaguri. Uileacu de Munte este atestat documentar de la 1210, iar pana la finele veacului al XVIII-lea era cunoscut sub denumirea de Uileacu de Paleu. Nu puteti parasi satul fara sa fi trecut pragul Bisericii Reformate, construita in anul 1890. Faceti un popas si la Biserica Catolica, situata in vecinatatea caminului cultural. Desre satul vecin, Saldabagiu de Munte, se stie ca apartinea Bisericii Catolice pe la jumatatea veacului al XV-lea.
Locuit astazi in proportie de 90% de etnici maghiari, Paleu este un veritabil centru de pastrare a traditiilor si obiceiurilor unguresti. Situat intr-un decor colinar, inconjurat de bogate paduri de foioase, satul ofera cateva obiective turistice interesante. Paleu face parte din zona metropolitana a municipiului Oradea si este deseori cautat ca loc de refugiu in weekend de catre toti cei care doresc sa se relaxeze in natura. Lacul de acumulare, situat in apropierea drumului care leaga Paleu de Oradea, intr-o frumoasa zona forestiera, ofera turistilor multiple posibilitati de agement si odihna.
Daca dispuneti de timp suficient, faceti o excursie pena la Rezervatia „Faneata - Valea Rosie”, o zona protejata, aflata in partea de rasarit a satului Saldabagiu de Munte. Alaturi de padurile de foioase, aici puteti admira plante rare precum – salvia, coada racului sau poroinic. Mai trebuie adaugat faptul ca la Paleu aveti ocazia sa admirati traditiile, datinile si portul traditional al romanilor si maghiarilor, in paradele organizate cu ocazia „Zilelor Comunei” sau la ‚Balul Strugurilor”, evenimente ce reunesc, deopotriva, localnici si turisti.