Despre Oradea
Localizarea si istoria orasului Oradea
Oradea, unul dintre cele mai importante centre urbane ale Romaniei, este situat in vestul tarii, pe malurile Crisului Repede, in apropiere de granita cu statul maghiar si are calitatea de resedinta a judetului Bihor. Este, totodata, este cel mai reprezentativ oras din veche regiune istorica Crisana. Astazi, orice turist ajuns aici este impresionat de frumusetea contructiilor dar si de aspectul cosmopolit, daca ne gandim ca aici convietuiesc romani, maghiari, italieni, germani, iar in perioada interbelica aici se gasea una dinte cele mai importante comunitati evreiesti din Romania. Fiecare dintre etnii a lasat o amprenta unica asupra evolutiei istorice si culturale a orasului. Aflat la 13 km de granita cu Ungaria, municipiul Oradea este un important nod de comunicatii rutiere, fiind traversata de principalul drum ce leaga Cluj Napoca si Deva de granita cu Ungaria. Orasul este inzestrat cu un decor natural deosebit, datorat pozitinarii geografice avantajoase, chiar la punctul de deschidere a Vaii Crisului Repede, in zona de intalnire a Campiei Banatului cu prelungirile Muntilor Apuseni.
Mentionata pentru prima data in documentele istorice sub denumirea de Varadinum, in anul 1113, Oradea are o istorie ce coboara pana in epocile preistorice. Cele mai multe informatii despre istoria orasului dateaza chiar din perioada de inceput a evului mediu, fie ca e vorba de Cronica lui Anonymus, Cronica lui Simon de Geza sau de Carmen Miserabile. In perioada medievala, cetatea este stapanita pentru diferite perioade de timp de maghiari, otomani si habsburgi. Mare parte din oras este mistuit de un incendiu in anul 1836 si reconstruit in a doua jumatate a secolului XIX, dupa planurile lui Franz Anton Hillebrandt, ceea ce a imprumutat orasului ceva din arhitectura vieneza, recunoscuta pentru fatadele bogat decorate. Dincolo de aceste edificii, Oradea gazduieste constructii ce se remarca prin arhitectura baroca si art nouveau.
Un adevarat leagan de cultura, Oradea gazduieste o universitate, una dintre cele mai mari din aceasta parte a Europei. Orasul pe care il vedem astazi s-a format la jumatatea secolului XIX, prin unirea tuturor asezarilor ce existau in jurul cetatii, respectiv Olosig, Orasul Nou, Subcetate si Velenta. Nucleul cetatii il reprezenta manastirea care, ulterior, va deveni „Capiteliul celor 24 de canonici”. De la sfarsitul secolului XIV, Oradea beneficiaza de mai multe privilegii oferite de regalitatea maghiara, ceea ce a dus la inflorirea economica si culturala a orasului, prin construirea unor noi lacase de cult dar si prin inaugurarea unui Observator astronomic de catre Georg Puerbach (1423- 1461).
Atractii si obiective turistice in Oradea
Un bun punct de pornire in explorarea orasului este Piata Unirii care va conduce spre str. Republicii, renumita artera pietonala, unde aveti ocazia sa admirati cele mai frumoase constructii de secol XIX. Strada este marginita de magazine, cafenele si terase, deseori vizitate de turisti. Din itinerariul vostru turistic nu ar trebui sa lipseasca nici Palatul Episcopal, un edificiu spectaculos construit in anul 1770. Cele peste 100 de fresce si 365 de ferestre, gazduieste unul dintre cele mai frumoase galerii din tara - Muzeul Tarii Crisurilor. O atentie deosebita merita si Catedrala romano-catolica, inaugurata in anul 1780, o constructie superba, despe care se spune ca este cel mai mare lacas de cult de arhitecutura baroca din Romania. O plimbare prin Piata Uniri va ofera ocazia sa admirati Palatul „Vulturul Negru” construit in primul deceniu al secolului trecut si care este decorat cu vitralii realizate in atelierele Neumann, in anul 1909. Palatul gazduieste astazi galerii comerciale, dar si cafenele si o sala de cinema.
Incercati sa va faceti timp si pentru o vizita la Biserica cu Luna, construita in 1790, care dispune de un mecanism realizat in anul 1793 care indica fazele Lunii. Peste drum, se afla cladirea Primariei care atrage atentia prin turnul cu ceas inalt de 50 m. O data ce ati traversat podul din Piata Unirii spre Piata Regele Ferdinand, veti descoperi Cladirea Teatrului de Stat, un edificiu vechi de peste un secol, ce poarta semnatura arhitectilor Fellner si Hellmer, cei care au poiectat si Opera din Viena. Bineinteles ca nu pot trece neobservate Casele Adorjan, construite la inceputul secolului XX, care se evidentiaza prin decoratiunile florale deosebit de elegante.
Daca aveti suficient timp, la intersectia str. Independentei cu str. V.Alescsandri se gaseste Cladirea Moskovitz, construita in anul 1905, dupa planurile arhitectului Kalman Rimanoczy. Nu puteti parasi orasul fara sa fi vizitat Cetatea Oradei, o constructie impozanta, considerata astazi cea mai bine pastrata fortificatie medievala in forma pentagonala din aceasta parte a Europei. Intre zidurile cetatii veti descoperi expozitii temporare si targuri de artizanate. Dupa ce ati vizitat Oradea, ati putea sa va indreptati atentia spre statiunea de la Baile Felix, aflata la 12 km distanta, sau puteti explora formatiunile carstice din Apuseni ori decorul de poveste de la Stana de Vale. Viata artistica foarte activa si pastrarea traditiilor multiculturale confera orasului un caracter modern si european. Aceia dintre voi care iubesc petrecerile nocturne, vor descoperi in centrul istoric al orasului o aglomeratie de baruri, terase si cafenele, care mai de care mai cochete, unde muzica si distractia sunt la cote maxime.