Despre Oituz
Situata la 15 km de Onesti, comuna Oituz este atestata documentar pentru prima oara la 15 martie 1410, intr-un hrisov din timpul lui Alexandru cel Bun. In componenta comunei intra satele Marginea, Calcai, Ferastrau, Harja, Poiana Sarata si Oituz. Geografic, comuna este situata intre doua provincii istorice, Moldova si Transilvania. Relieful, montan pe care il are prezinta un deosebit interes turistic.
Potentialul turistic al localitatii este asigurat de climatul racoros de munte, apele curgatoare, izvoaree mineralizate de la Poiana Sarata, padurile, fondul de vanatoare si pescuit. In Oituz folclorul este prezent iar turistii sunt interesati in a vedea obiceiuri ca „Ursii”, „Calutii”, „Jienii”. Sezonul estival are in program nedeea mocaneasca „Santilia de la Poiana Sarata”, serbare in cadrul careia pot fi admirate costume nationale ale poienarilor si dansurile lor populare. In Oituz se practica inca arta olaritului in ceramica rosie dacica, arta prelucrarii lemnului si pietrei, confectionarea tesaturilor, cusaturilor populare, a cergilor si scoartelor mocanesti, in culori naturale vegetale – toate acestea prezentand un interes deosebit pentru turisti.
Rolul istoric pe care comuna l-a avut atrage atat romani cat si straini. La intrarea in Oituz pot fi observate ruinele cetatii dacice. Pe teritoriul comunei exista: monumente si cimitire ridicate in memoria bataliilor din Primul si Al Doilea Razboi Mondial; lacase de cult ortodoxe si romano-catolice; tabara de elevi de la Poiana Sarata; pensiuni agroturistice; vaile paraielor Brezoaia si Lipcheanu. De asemenea, comuna atrage si amatorii de trasee turistice, de aici putand sa ajunga pe Varfurile Pufu si Cerbu, Varful Muntele Mic, Izvorul mineral Puturosul, Poarta Vanturilor de la Nemira, Piatra Runcului, Cascada Apa de piatra, Plaiul Zboinei, Manastirea Casin si Cascada Caraslau.
Din comuna veti putea ajunge foarte usor la Manastirea Casin.
Asadar, va invitam sa vizitati Comuna Oituz si sa va bucurati de obiectivele turistice pe care aceasta vi le pune la dispozitie.