Despre Odorheiu Secuiesc
Al doilea mare oras din judetul Harghita, ca numar de locuitori, Odorheiul Secuiesc se gaseste in regiunea sud-vestica a depresiunii Transilvaniei, pe cursul superior al Tarnavei Mari, la o altitudine de 477 m. Refieful este completat de colinele Piatra Tarcii, Dealul Mare, Budvar si Csicser. Orasul este un important centrul de legaturi rutiere, fiind situat la 48 km de resedinta de judet si la 50 km de Sovata.
Asezare cu istorie seculara, Odorheiul Secuiesc este amintit in documentele scrise inca din anul 1301, cand era cunoscut sub denumrea de Uduord. Conform datelor istorice, se considera ca acesta a fost o asezare libera pana in veacul al XIV-lea. In anul 1357 la Uduord s-a tinut prima Dieta a Secuilor. Cetatea, simbolul orasului, dateaza de la finele veacului XV. Invinsi de a armatele lui Ioan Sigismund, secuii sunt nevoiti sa predea cetatea principelui Transilvaniei. Localnicii distrug cetatea in anul 1599 si se alatura armatelor conduse de Mihai Viteazul. Abia in anul 1621, castelul este reconstruit din ordinul principelul Gabriel Bethlen. Atacat de turci in anul 1616 si incendiat in anul 1704, castelul este in cele din urma demolat. Ruinele ramase i-au adus renumele de „Castelul Trunchiat” – Csonkavár, asa cum il putem vedea si astazi.
Incepand cu anul 1876 Odorheiul este ridicat la rangul de resedinta a Comitatului Odorhei, rezultat in urma unirii a trei Scaune secuiesti. Rolul sau a crescut constant, devenind astazi centru cultural si economic din zona Odorhei. Desi are o istorie seculara, orasul nu dispune de prea multe edificii arhitecturale mai vechi de doua veacuri. Sigura constructie medievala ce a supravietuit pana acum este Capela Jézus, care, dupa unii specialisti, dateaza din secolul XIII. Tavanul original, vechi de la 1667, se pastreaza la Budapesta, in timp ce in capela, puteti admira tavanul din casete pictate, o replica fideala dupa original. Desi are dimesiuni reduse, lacasul are o mare incarcatura spirituala pentru localnici.
Incercati sa explorati cat mai mult din frumusetile acestui oras incarcat de legende si faceti un popas la Casa Memoriala dedicata lui Tompa Lázló, unde puteti admira obiecte ce au apartinut marelui poet al secuimii, care a trait aici intre 1920-1964. Intersanta este si cladirea Colegiului Reformat, care etaleaza o arhitectura de inspiratie baroca. Construit in anul 1772 este reconstruit in a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Daca dispuneti de timp suficient, extindeti aria explorarilor turistice si faceti o excursie la Baile Seiche aflate la un kilometru distanta de oras, pe drumul ce duce spre Sovata. Inca din anul 1766, cand a fost descoperita din intamplare de un coban, izvorul a fost considerat cu adevarat tamaduitor pentru dureririle reumatice. Astazi, baile locale, dotate cu 11 vane, sunt folosite pentru tratarea diverselor afectiuni digestive si cardiace.