Ghid turistic Novaci

Despre Novaci

Situata in partea de sud a Masivului Parang, localitatea Novaci este una dintre asezarile din judetul Gorj cu o vechime seculara. Traversat de soseaua Transalpina (DN67), orasul se gaseste la 45 km de Targu Jiu, la o altitudine de 680 m, pe cursul paraului Gilort. Istoria orasului are vechi traditii pastorale ce sunt evidentiate si astazi cu ocazia sarbatorii ce marcheaza „Prinsul oilor” de la Hirisesti, unde se aduna ciobanii veniti de dincolo de Carpati.

Desi prima mentiune documentara dateaza din anul 1502, este evident ca asezarea a cunoscut cele mai indepartate dovezi ale locuirii umane din timpul dacilor, asa cum demonstreaza vestigiile arheologice. In vremurile medievale, politica strapanirii maghiare din Ardeal a determinat multi romani sa se refugieze la sud de Carpati. Multi dintre acestia erau pastori din Marginimea Sibiului, care au conlocuit in armonie cu loalinicii din Novaci. Ciobanii s-au stabilit pe celalalt mal al raului Gilort, unde au intemeiat Novaci – Straini. Si astazi, traditiile, obiceiurile, portul popular si graiul localnicilor de la Novaci este similar cu cel al oamenilor de la munte.

Ridicata din anul 1968 la rangul de oras, Novaci ramane si astazi o asezare cu profunde valori traditionale, desi dispune de o infrastructura urbana moderna. Constructia caselor, frumusetea gospodariilor si pastrarea unor vechi mestesuguri confera asezarii un aer pitoresc, mai ales in zone rurale – Bercesti, Hirisesti, Pociovalistea, Sitesti – sate ce apartin, sub aspect administrativ, de Novaci.

Frumusetea naturii si vechile datinii, la care se adauga o clima placuta cu aer puternic ionizat si un bioclimat recomandat pentru odihna si refacerea organismului, au facut din Novaci o destinatie turistica de neratat. Situat in zona de contact dintre Muntii Parang si Subcarpatii Olteniei, localitatea ofera turistilor amatori de excursii montane decorul cel mai potrivit. De altfel, Novaci face parte din Complexul turistic Ranca, aflat pe muntele Cornesu, la o altitudine de 1600 m.

Aceia dintre voi care aleg sa-si petreaca vacata la Novaci ar trebui sa–si pregateasca itinerariul din timp, avand in vedere ca obiectivele turistice sunt numeroase si spectaculoase. O atentie deosebita merita Rezervatia Parang - Novaci, unde aveti ocazia sa admirati specii rare de flora si fauna, fara a uita de Padurea de molid de la Macaria, unde traiesc exemplare cu varsta seculara, asa cum veti descoperi si in Padurea de fag ce se intinde pe o suprafata de 150 ha, tot la Macaria. Faceti un popas si la Biserica „Sfantul Dumitru”, cu o vechime de peste doua veacuri, in timp ce in satul Bercesti puteti admira frumoasa biserica din lemn cu hramul „Intrarea in Biserica a Maicii domnului”, care dateaza din anul 1834.

Pasionatii de miscare in natura pot surprinde cele mai frumoase peisaje, in timp ce amatorii de ciclism, enduro sau motocross isi pot testa indemanarea pe drumul ce face legatura cu Voineasa, Sebes, Petrosani. Novaci este si locul unde puteti redescoperi frumusetea spiritului romanesc, data fiind bogatia etnoculturala a acestui areal geografic. Atelierele mestesugaresti, sculptura lemnului, obiectele de uz casnic – razboi de tesut, furci de tors, pive, putinei, mori de apa, joagare, toate pot fi admirate aici, transformand, practic, localitatea intr-un veritabil muzeu al satului romanesc. La toate acestea se adauga costumul popular, dansurile si sarbatorile folclorice puse in valoare cu ocazia unor evenimente importante precum „Urcatul Oilor la munte”, de la sfarsitul lunii mai, sau „Coboratul oilor din munte”, de la finalul lunii septembrie.

Novaci