Despre Navodari
Navodari este situat in zona centrala a judetului Constanta, pe malul Lacului Tasaul, la o distanta de 15 km de resedinta de judet si pastreaza cele mai indepartate dovezi ale vietii umane inca din paleoliticul mijlociu. Descoperirile arheologilor de „La Ostrov”, din arealul lacului Tasaul, au evidentiat urme ale unei asezari eneolitice. De altfel, in zona orasului s-au gasit dovezi ale vietii umane ce dateaza din epoca greaca si romano-bizantina. O data ca instalarea controlului otoman in aceasta zona, in anul 1419, si cucerirea cetatilor Chilia si Ceteata Alba in anul 1484, istoria asezarii este marcata de colonizari masive de turci si tatari. Prima mentiune documentara a asezarii dateaza din vremea administratiei otomane. In anul 1421, localitatea era cunoscuta sub numele de Caracoium si, mai tarziu, Carachioi (Satul negru). Cele mai importante schimbari in evolutia asezarii se produc insa dupa Razboiul de Independenta.
Numele de Navodari incepe sa fie utilizat dupa anul 1927. Localitatea este ridicata la rangul de comuna cinci ani mai tarziu, iar cele mai importante schimbari urbanistice se produc dupa al doilea razboi mondial. Este o vreme cand localitatea se inscrie pe drumul industrializarii, prin inaugurarea Combinatului Petrochimic Midia- Navodari si a Canalului Poarta Alba - Midia- Navodari. Creste si numarul populatiei a determinat ricarea localitatii la statutul de oras, incepand cu anul 1968. Situat pe drumul navigabil Poarta Alba - Midia Navodari, intre lacurile Tasaul si Siutghiol, orasul Navodari este si acum influentat de mediul maritim.
Astazi, statiunea de la Navodari gazduieste unul dintre cele mai mari complexe de tabere din aceasta parte a Europei, destinate in special copiilor. Dar si cei mari pot gasi aici spatii de cazare satisfacatoare si zone de agrement pentru o vacanta de neuitat. Statiunea este deseori vizitata de persoanele interesante de curele balneare. Climatul marin, bogat in aerosoli salini, este indicat in tratarea diverselor afectiuni ale organismului precum rahitism, anemii sau reumatism. Statiunea dispune de restaurante, terase, zone de agrement, terenuri de sport si un Teatru de vara. Daca intentionati sa petreceti mai multe zile aici, incercati sa vizitati cele mai importante obiective turistice din apropierea Navodariului. Nu ratati Muzeul Marinei sau Cetatea Histria ori poate preferati o plimbare in Delta sau o excursie la Podgoriile Murfatlar.