Despre Nasaud

Localizarea si istoria orasului Nasaud

O excursie de-a lungul raului Somesul Mare, la o distanta de 25 km de Bistrita, va ofera ocazia sa popositi in localitatea Nasaud, situata chiar la punctul de intalnire cu Dealurile Nasaudului. Orasul se gaseste in partea de nord-est a Transilvaniei, intr-o regiune denumita, prin traditie, Valea Rodnei sau Tara Nasaudului. Locuit inca din timpurile stravechi ale istoriei, tinutul este amintit in documentele istorice sub denumirea de Districtus Rodnensis. De altfel, localitatea Rodna, aflata in apropiere, era vestita in vremurile medievale pentru bogatiile aurifere. Asezarea este mentionata documentar inca din anul 1245, cand era cunoscuta sub denumirea maghiara de Naszgod, pentru ca in secolul XVIII, sa devina centrul Regimentului II Romanesc de granita. Turistii sositi aici sunt atrasi de frumusetea peisajului reprezentat de zone deluroase impadurite, din partea de sud, in timp ce lanturile colinare de la nord au fost trasformate in livezi si pasuni. Odata cu stabilirea regimentului roman, la Nasaud se inaugureaza o scoala cu predare in limba romana. In evolutia istorica a Ardealului, Nasaudul este considerat unul dintre cele mai importante centre culturale, religioase si administrative din Transilvania.

Atractii si obiective turistice in Nasaud

In vechiul sediu al cazarmei regimentului puteti vizita astazi galeriile Muzeului Graniceresc Nasaudean, unul dintre cele mai importante din tara. Printe colectii, veti descoperi si o sectie de etnografie ce cuprinde unelte si costume populare de pe Valea Somesului Mare. Mandria localnicilor, renumele soldatilor din Districtul Graniceresc Nasaud a depasit granitele tarii. O parte dintre soldati au participat la Batalia de la Austerlizt (1805), impotriva lui Napoleon Bonaparte. Imparatul insusi admira in memoriile sale curajul „catanelor negre”, asa cum era cunoscuti soldatii romani.

Dincolo de frumusetea naturii, orasul ofera turistilor ocazia sa descopere obiective turistice incarcate de istorie. Centrul vechi al orasului este un adevarat muzeu in aer liber. In acest areal se gaseste Biserica romano-catolica zidita la 1770. Se spune ca exista la Nasaud, pe la anul 1300, o biserica din lemn de mici dimensiuni ridicata „Sub Creasta”. Pe locul acestui lacas se ridica la 1850 Biserica greco-catolica, devenita astazi o frumoasa catedrala. Iubitorii poeziei lui George Cosbuc nu trebuie sa rateze o vizita la casa memoriala dedicata poetului, care functioneaza intr-o cladire construita de tatal sau, la mijlocul secolului XIX, si unde puteti admira obiecte, colectii si tiparituri ce au apartinut scriitorului.

Nasaud