Despre Moneasa

Localizarea si istoria statiunii Moneasa

Daca va aflati in cautarea unei destinatii de vacanta cu peisaje pitoresti, indiferent de anotimp, ati putea sa va indreptati atentia spre Moneasa, statiune situata la 100 km departare de municipiul Arad. Localitatea are un farmec aparte, atat vara, cand puteti explora frumusetile naturii si a padurilor ce domina peisajul, dar si toamna cand nuantele ruginii transforma statiunea intr-un decor de poveste, motiv pentru care Moneasa este deseori denumita „Perla Apusenilor”.

Sub aspect geografic, localitatea se geseste intr-o frumoasa depresiune, la o altitudine de aproape 300 m, chiar la poalele Muntilor Codru - Moma. Izvoarele termale de aici au fost descoperite inca din timpul romanilor si au o temperatura medie de 30 grade C. In 1835, erau mentionate pentru prima data calitatile curative ale apelor termale de la Moneasa, iar in anul 1886, i se acorda statutul de statiune balneara. Frumusetea naturii, prezenta muntilor Codru – Moma si spatiile de cazare diverse au trasformat statiunea intr-o destinatie de vacanta mai mult decat interesanta.

Prima mentiune documentara a localitatii Moneasa dateaza de la sfarsitul veacului al XVI-lea, cand Sigismund Bathory doneaza domeniul si cetatea Deznei, alaturi de izvoarele termale si zacamintele de la Moneasa, lui Kornis Gaspar. Dar este evident astazi ca localitatea a cunoscut cele mai indepartate dovezi ale locuirii umane inca din timpurile stravechi ale istoriei, conform descoperirilor de la complexul de Pesteri Hoanca si Ivoi, care cuprind obiecte ce din epocile paleoliticului si neoliticului.

Atractii turistice in Moneasa

Pe langa relaxare in bazinele termale, la Moneasa puteti explora culmile si traseele montane din Muntii Codru-Moma. Faceti un popas la Pestera Liliecilor si la Izvorul „Piatra cu Lapte,” fara a omita ”Grota Ursilor” sau „Cuptorul de Fier”, situat la est de Moneasa si inalt de 10 m, o dovada a prelucrarii fierului din veacurile XVII-XIX. Cetatea Dezna, aflata la 10 km distanta de Moneasa, dateaza inca din anul 1318 si s-a aflat de-a lungul epocii medievale in proprietatea diverselor familii nobiliare maghiare.

Inaugurarea caii ferate Moneasa–Sebis, in anul 1893, a facilitat accesul turistilor. Inzestrata cu un climat deosebit, statiunea este deschisa pe durata intregului, iar izvoarele s-au dovedit de-a lungul timpului tamaduitoare in tratare diverselor afectiuni reumatice si digestive ale organismului.

Moneasa