Despre Moldovita
Aceia dintre voi care au in plan o vacanta in judetul Suceava, ar trebui sa faca un popas si la Moldovita, comuna aflata pe cursul superior al raului omonim, intr-o frumoasa depresiune, marginita de Obcinele Feredeului si Obcina Mare, la o altitudine de 650 m. Asezarea ce se mandreste astazi cu o istorie seculara, tinand seama de faptul ca Moldovita apare consemanta documentar inca din vremea domnitorului Alexandru cel Bun.
Intemeiata de pastorii ardeleni pe drumul de transhumanta, Moldovita este populata in a doua jumatate a veacului al XVI-lea cu etnitici hutuli, dar si cu tiperi si svabi, care aveau ca principala ocupatie exploatarea lemnului. Pe la inceputul veacului al XVIII, majoritari sunt hutulii, care si-au pus amprenta asupra culturii si traditiilor locale. Oameni ai muntilor, acestia se ocupau cu diverse mestesuguri, dar si incondeierea oualeleor, prelucrarea artistica a lemnului si cu cresterea animalelor, activitatii care fac si astazi parte din viata de zi cu zi a localnicilor.
Situata intr-un decor natural deosebit, care atinge cea mai inalta altitudine in Varful Pascanu (1488 m) si cea mai scazuta la confluenta Moldovitei cu paraul Demacusa (650 m), Moldovita este una dintre acele destinatii turistice care ofera o multitudine de motive pentru a reveni aici cat mai curand. Pentru a descoperi frumusetea traditiilor si datinile vechi de secole, incercati sa ajungeti aici in prejma Sarbatorii Duminicii Floriilor, cand asezarea este decorata in straie de sarbatoare. Incondeierea oualelor de Pasti este un mestesug cu traditie in aceste locuri. Odata ce ati pasit in interiorul caselor localnicilor, veti obserca ca nu lipsesc roata de tors si razboiul de tesut. Preparatele culinare sunt un alt motiv pentru care nu trebuie sa ocoliti aceste locuri, fie ca preferati afumaturile din carne de porc sau delicatesele din vanat. Nici o masa la Moldovita nu ar fi compelta fara balmos, un preparat traditional cum numai aici gasiti. Dincolo de plimbari in natura si excursii montane, nu ratati o un popas la renumita Manastire Moldovita, zidita de voievodul Petru Rares, la 1532, in timp ce pictura dateaza de la 1537.
Taram de legenda, marginit de munti inalti si vai pitoresti si paduri bogate, Moldovita ramane astazi una dintre cele mai spectaculoase destinatii turistice din tara. Arta populara straveche, la care se adauga obiective turistice de neratat, fac din aceasta o destinatie de vacanta de care va veti atasa pentru totdeauna.