Despre Moldovenesti
Localizarea si istoria comunei Moldovenesti
Una dintre localitatile rurale din judetul Cluj, care se bucura de atentia turistilor, este comuna Moldovenesti, aflata la 12 km de Turda. In trecut, asezarea era denumita de maghiari Varfalau – Satul Cetatii, aluzie la ruinele medievale de pe Dealul Cetatii. De altfel, numele de azi al asezarii a inceput sa fie utilizat din perioada interbelica. Teritoriul localitatii a cunoscut primele forme de viata umana inca din timpurile indepartate ale istoriei, fapt confirmat de sapaturile arheologice.
Atractii si obiective turistice in Moldovenesti
Astazi, localitatea ofera turistilor, pe langa frumusetea imprejurimilor, cateva obiective turistice de certa valoare istorica. Mandria localnicilor este, fara indoiala, situl arheologic de la „Dealul Cetatii”, fara a uita de ruinele unei foste asezari romane situate la 2 km de Cetatea de la Moldovenesti. Acesta din urma, se pare ca fost ridicata in veacul XI, pe locul unui fost castru roman. Cetatea este mentionata intr-un act de la 1075 si, mai tarziu, in 1291, sub numele de Terra Turdavar. Distrusa cel mai probabil de tatari in a doua jumatatea a secolul XIII, astazi se mai pot vedea doar ruinele acesteia, iar pe latura sudica, se gasea intrarea in cetate.
Printre cele mai interesante lacasuri de cult, pe care le puteti vedea aici se numara Biserica Unitariana, veche de peste sapte veacuri, distrusa de tatari in anul 1661, reconstruita sase ani mai tarziu si declarata astazi monument istoric.