Ghid turistic Moeciu

Despre Moeciu

Localizarea si istoria statiunii Moeciu

Sub numele de Moeciu este cunoscut unul dintre locurile frumoase ale tarii, unde frumusetea naturii se impleteste cu ospitalitatea localnicilor si bogata traditie cultura si istorica, conturand astfel o destinatie turistica de neuitat. Sub aspect geografic, comuna Moeciu este situata la extremitatea sudica a judetului Brasov, este marginita de masivele Bucegi si Piatra Craiului si traversata de culoarul Rucar-Bran.

Comuna reuneste trei sate, fiecare dintre ele o destinatie turistica interesanta, ce se remarca prin peisajele de poveste, monumente istorice si lacasuri de cult, unele vechi de secole. Localitatea se situeaza la o altitudine ce variaza intre 800 si 1200 m si a fost atestata documentar in anul 1405. Pozitia geografica avantajoasa a facut ca inca din vremurile medievale, comuna Moeciu sa fie traversata de principalele drumuri de legatura intre orasele din Ardeal si cele din Tara Romaneasca. Frumusetea reliefului este evindentiata prin prezenta vailor largi pe care s-au format, de-a lungul vremurilor, asezarile umane, la care se adauga o serie intreaga de vai mai mici, care fac legatura cu asezarile rurale de pe culmile dealurilor. Locuit inca din timpurile indepartate ale istorie, teritoriul comunei gazduieste vestigii arheologice ce dateaza din paleolitic, iar obiectele de ceramica dacica, deosebit de rafinate, si cele din epoca postromana descoperite aici demonstreaza continuitatea vietii umane in aceste locuri. Conform datelor istorice, se stie ca satele ce alcatuiesc astazi comuna Moeciu erau „sate supuse sau dependente de cetatea Brasovului”.

Localitatea Moeciu este travesata de Drumul National DN 73 si se gaseste la 30 km departare de Brasov si la 182 km de Bucuresti. Potentialul turistic este bine valorificat de localnici prin promovarea agroturismului. Comuna Moeciu ofera diverse spatii de cazare, de la case de vacanta si pensiuni la hoteluri si cabane.

Atractii si obiective turistice in Moeciu

Situat la doar 10 km distanta de Castelul Bran, satul Moeciu de sus este de cele mai multe ori loc de popas in drum spre vestitul castel. Intinsele paduri de fag si brad, la care se adauga aerul tonic specific depresiunilor intramontane, imbie calatorul la momente de relaxare. Satul, devenit o adevarata statiune turistica, este o destinatie de vacanta potrivita in orice anotimp. Iarna, grosimea stratului de zapada face ca practicantii sporturilor de iarna sa gaseasa aici o partie moderna.

Moeciu este locul unde veti descoperi mereu ceva ce merita vazut, fie ca e vorba de Cheile Gradistei sau de spectaculoasa rezervatie bio-geologica denumita „La Chisatoare” sau de Platoul Bucegilor. In satul Moeciu de Jos, incecati sa va faceti timp pentru a trece pragul Bisericii Sf. Nicolae, zidita in a doua jumatate a secolului XVIII, in timp ce in satul Cheia, o atentie deosebita merita Biserica cu Hramul „Adormirea Maicii Domnului”, veche de la 1818. Asezarea este locul perfect pentru cei care interactioneaza bina cu natura, datorita decorului spectaculos, lipsei poluarii si a linistii ce domina poienitele cu flori, pe alocuri, intrerupta doar de susurul izvoarelor cu apa rece si cristalina.

Moeciu