Despre Miercurea Ciuc
Localizarea si istoria orasului Miercurea Ciuc
Miercurea Ciuc este resedinta judetului Harghita si se afla la 215 km departare de capitala tarii. Situata in regiunea sud-estica a judetului, localitatea este asezata pe segmentul central al Carpatilor Orientali, la o altitudine de 665 m, in depresiunea Ciucului, incadrata de lantul Muntilor Harghita si cei a Ciucului. Asezarea s-a intemeiat la punctul de intalnire al drumurilor ce strabat Valea Oltului. De altfel, decorul natural deosebit de spectaculos este unul dintre principalele motive pentru care turistii aleg sa-si petreaca vacanta in aceasta regiune a tarii. Miercurea Ciuc s-a dezvoltata in vecinatatea unor localitati deja existente, respectiv Sumuleu, atestata documentar inca de la 1333, Toplita Ciuc si Jigodin, despre care se stie ca gazduiau importante targuri in fiecare zi de miercuri a saptamanii, conform documentelor din secolele XII, de unde vine, de altfel, denumirea de astazi – Miercurea Ciuc.
Prima mentiune care atesta existenta asezarii Miercura Ciuc este un document prin care Regina Izabella, mama principelui Transilvaniei, Janos Sigismund, acorda in august 1558 o serie de privilegii si scurtiri de taxe localnicilor. Istoria locului este legata de cetatea Miko, a carei cosntructie a inceput in anul 1623 din ordinul lui Miko Ferenc, consilierul principelui Bethlen Gabon. Aspectul pe care il are cetea astazi dateaza insa de la 1716, cand a travesat o perioada de reconstructie. Tot din aceasta vreme dateaza si cele 4 bastioane de pe zidurile exterioare si santurile de aparare. Cetatea Miko gazduieste de peste doua decenii Festivalul de Muzica Veche, un eveniment ce se desfasoara in curtea cetatii, unde este amenajat un pitoresc Muzeu al Satului.
Incepand cu a doua jumatate a secolului XVII, la Miercurea Ciuc se organizeaza sfaturile Scaunului Ciucului, iar in anul 1848, orasul este vizitat de poetul Petofi Sandor, care este placut impresionat de imprejurimile localitatii. Primele bresle mestesugaresti se formeaza in a doua jumatea a secolului XVII. Din a doua jumatate a secolului XX, localitatea se extinde sub aspect teritorial, prin anexarea localitatii Jigodin in 1920 si Toplita Ciuc, in anul 1959. Introducerea caii ferate in anul 1897 a dus la o evolutie deosebita a orasului, ce a culminat cu infiintarea mai multor fabrici, unele de prelucrare a lemnului si alta pentru constructiile de masini. Din aceasta epoca dateaza constructia cladirii primariei inaugurata in 1898, in timp ce Cladirea Scolii „Marton Aron” si-a deschis portile in anul 1911.
Situata intr-o depresiune intramontana, localitatea este traversata de o clima racoroasa si este considerata unul dintre polii frigului din tara noastra. Chiar si in lunile de vara, temperatura medie se situeaza in jurul a 16 grade C, iar in timpul iernii, temperaturile sunt cu mult sub limita de inghet. Vegetatia, predominata de padurile de molid, confera un aer pitoresc asezarii, in timp ce Masivul Sumuleu este acoperit in special de padurile de fag ce adapostesc poieni ce asteapta sa fie descoperite. Peisajul montan, parca desprins din poveste, a transformat resedinta judetului intr-o adevarata citadela a sproturilor de iarna. Echipa locala de hochei este multi campioana nationala. La doar un km distanta de oras se afla Baile Harghita, o statiune preferata de pasionatii sporturilor de iarna, care gasesc aici mai multe partii de schi. Daca planuiti o vacanta la Miercurea Ciuc pe timp de vara, aveti ocazia sa luati parte la Turul Ciclist al Tinutului Secuiesc, unul dintre cele mai de succes concursuri regionale. Spatii special amenajate pentru relaxare gasiti si la stradurile cu apa minerala de la Baile Jigodin si Miercurea.
Atractii si obiective turistice in Miercurea Ciuc
O plimbare pe arterele principale ale orasului va ofera ocazia sa descoperiti constructii cu o arhitectura ce atrage atentia, asa cum este Cladirea Regimentului de Graniceri, o constructie impozanta, ridicata la 1786, ca a gazduit de-a lungul timpul Tribunaului Superior si astazi este Spitalul ORL. Daca sunteti amatori de arta, in mod sigur veti descoperi un univers artistic aparte in Casa Memoriala „Nagy Imre”, unde sunt amenajate expozitii cu cele mai frumoase picturi ale artistului. Din itinerariul vostru nu ar trebui sa lipseasca nici Biserica romano-catolica Sf. Cruce, ridicata intre anii 1751-1758, o adevarata bijuterie arhitecturala in stil baroc, mutata in anul 2003 la poalele Muntilor Harghita. Aici se pastreaza o statuie a Sfintei Fecioare despre care se spune ca are o vechime de aproape cinci veacuri. Pe locul fostului lacas se inalta Biserica Milenara, ridicata dupa planurile arhitectului Makovecz Imre. Daca dispuneti de suficient timp, merita sa popositi la galeriile Muzeului Oltului si Muresului Superior, unde veti descoperi expozitii interesante de etnografie.
Vechea asezare Sumuleu, atestata documentar inca de la 1333, astazi parte componenta a municipiului Miercurea Ciuc, este unul dintre centrele spritualitatii maghiarilor. Inca din vremurile indepartate ale evului mediu, aici se gasea centrul religios al Tinutului Secuiesc, iar pana in 1876 a fost resedinta Scaunelor Ciucului, Gheorghienilor si Casinului. Calugarii franciscani sositi aici pe la mijlocul secolului XV au construit o manastire si o biserica. Manastirea a fost consolidata doua veacuri mai tarziu, iar intre 1804 -1876 a fost ridicata o biserica pe ruinele celei vechi si este cel mai stravechi loc de pelerinaj al secuimii catolice si al ciangailor din zona Moldovei. Cel mai de pret obiect a lacasului este Statuia Maicii Domnului cu pruncul, veche din secolul XVI, lucrata in lemn aurit si care masoara 227 cm. Este deja o traditie prin partile locului pelerinajul de la Sumuleu, despre care se crede ca are radacini ce coboara pana in secolul XV. Conform legendei, puterile miraculoase ale statuii au vegheat asupra localnicilor si i-au ajutat sa invinga, in ziua de Rusalii a anului 1567, oastea lui Sigismund. Dincolo de mit, pelerinajul este unul dintre cele mai importante sarbatori ale maghiarilor de pretutindeni care pornesc, in fiecare an, spre biserica, in preziua Rusaliilor. Complexul baroc din Sumuleu se gaseste in regiunea nord- estica a municipiului Miercurea Ciuc, la poalele Sumuleului Mic, si reprezinta unul dintre cele mai importante monumente medievale din Ardeal.
Un alt eveniment ce atrage atentia turistilor sositi pe aceste meleaguri este „Ziua celor 1000 de fete secui”, care se organizeaza in prima saptamana a lunii iulie si care are o traditie de peste sapte veacuri. Evenimentul este o ocazie unica sa cunoasteti traditiile, dansurile, datinile si portul popular din aceasta zona a tarii.