Despre Medgidia
Situat in zona centrala a judetului Constanta, in bazinul Dobrogei de Sud, Medgidia era cunoscuta pana spre mijlocul veacului al XIX ca un important centru pentru comertul cu cereale. Asezarea care s-a aflat o vreme in atentia sultanului Abdul Medjid, cel care a si inspirat numele localitatii. Acesta a si ramas in memoria posteritatii pentru zidirea unor edificii importante la Medgidia, devenite astazi obiective turistice reprezentative – Geamia si baia turceasca. Istoria asezarii debuteaza pe la 1840 cand sultanul colonizeaza aici mai multe familii de tatari venite din Crimeea. Doua decenii mai tarziu, acestia cer sultanului Madjid, care ocupa functia de guvernator Dobrogei, ca asezarea nou infiintata sa se numeasca Medgidia, in semn de respect pentru protectorul lor. De-a lungul timpului, localitatea a evoluat urbanistic si demografic, au fost construite pravalii si au fost amenajate iarmaroace.
Dupa razboiul de independenta, Dobrogea redevine teritoriu romanesc, ceea ce a marcat o perioada de inflorire economica, care a culminat cu constructia de case si cresterea numarului de locuitori. Pana la finele veacului XIX, la Medgidia exista deja o scoala si un spital. In anul 1890 incepe constructia Bisericii Sfintii Petru si Pavel, zidita din donatiile localnicilor pe ruinele unui castru roman. Ridicat la rangul de catedrala in anul 1923, lacasul impresioneaza prin turnul inalt de 35 m si prin frumustea sculpturilor interioare proiectate de arhitectul Ion Mincu.
Printre cladirile cele mai impozante care atrag si astazi atentia turistilor se remarca Palatul Comunal, care a suferit multe modificari fata de proiectul initial. Orasul cunoaste o perioada de transformari edilitare cand mai multe strazi sunt pietruite si se construiesc unele edificii publice, un hotel si mai multe hanuri. Ridicata la rangul de municipiu, in urma cu doua decenii, Medgidia incearca sa pastreze aerul pitoresc pe care il avea in urma cu mai bine de un secol. O plimbare pe strazile orasului va ofera ocazia sa vizitati Geamia Abdul Medgid, inaugurata in anul 1865. Declarat astazi monument istoric, geamia este decorata in interior cu motive orientale si citate arabe.