Despre Margau
Localizarea si istoria satului Margau
Satul Margau este unul dintre acele locuri din Romania unde peisajele pitoresti se imbina armonios cu vechile indeletniciri ale localnicilor, care au ales sa traiasca si in zilele noastre dupa datinile strabunilor. Locuita inca din timpurile stravechi, asezarea s-a dezvoltat pe de-a lungul raului Margauta. Conform datelor istorice, satul exista deja la inceputul secolului XIII si este atestat documentar in anul 1340. Aici, traditiile si obiceiurile sunt pretuite si pastrate cu sfintenie, iar influentele epocii contemporane parca nu isi gasesc locul. Pentru a va convinge, trebuie sa vizitati acesta zona rurala din vestul judetului Cluj, dominata de semetia Masivului Vladeasa. Prezenta muntilor, face ca localitatea Margau sa fie un bun punct de pornire in explorarea itinerariilor montane si a vailor, de-a lungul carora localnicii si-au ridicat gospodariile.
Atractii si obiective turistice in Margau
La Margau veti avea surpriza sa descoperiti un adevarat labirint subteran, format din pesteri, care adapostesc fosile ce apartin unor animale preistorice. Si nu numai atat! Lantul Muntilor Apuseni gazduieste cateva mii de pesteri si avene, iar dintre acestea, vreo 55 sunt localizate in Masivul Vladeasa. Ofertele de petrecere a concediului sunt diverse, asa ca fiti convinsi ca la Margau nu va veti plictisi, fie ca alegeti sa explorati imprejurimile, la pas sau cu bicicleta, chiar si cu caruta, sau poate preferati itinerariile montane sau echitatia.
Frumusetea acestei zone este completata si de o puternica componenta spirituala care se reflecta atat de bine in lacasurile de cult. Nucleul in jurul caruia s-a dezvoltat viata satului a fost Biserica ortodoxa construita in anul 1506. Edificiul, realizat din piatra de rau, a fost restaurat, iar pictura a fost realizata in anul 1997.
Aici, istoria mai veche se impleteste cu cea noua, iar localnicii abia asteapta sa va impartaseasca povestirile lor despre rezistenta in munti a adversarilor regimului comunist. Si daca tot am amintit de istorie, nu puteti parasi localitatea fara sa fi trecut pragul Bisericii Sf. Arghangheli de la Ciuleni, construita din lemn de brad, in anul 1707, si care pastreaza inca frumoasa pictura realizata in anul 1859.