Despre Mangalia
Aceia dintre voi care intentioneaza sa-si petreaca vacanta pe litoralul romanesc, ar putea sa-si indrepte atentia spre statiunea turistica Mangalia. Desi, poate ati fi tentati sa treceti cu usurinta peste un sejur pe aceste meleaguri, poate ar trebui sa va mai ganditi. Mai mult decat o zona turistica, Mangalia are o istorie milenara, fiind cel mai vechi oras al tarii, pe teritoriul careia arheologii au descoperit vestigii pretioase ce dateaza din epoca neolitica.
Veche colonie a cetatii grecesti Heracleea Pontica, azi orasul Eregli din Turcia, a fost intemeiata la finele veacului al VI i.Ch si a supravietuit pana in secolul VI d.Ch., cand este traversata de valurile de populatii migratoare de avari si slavi, nu inainte de a fi cunoscut o perioada de inflorire sub dominatie romana. Vreme de mai bine de un mileniu, orasul a prosperat, fiind controlat pentru diverse perioade de persi, macedoneni, daci si romani. Recladita doar in mica parte de bizantini, cetatea este mistuita de atacurile tatarilor in anul 1225. Primele insemnari documentare despre Mangalia apartin negustorilor genovezi din veacul al XIII–lea, cand asezarea era denumita Pangalla sau Pancalia. Numele de Mangalia fiind folosit abia din anul 1593. Pana in secolul XIII, Mangalia apare sub numele antic Callatis. Istoria localitatii cunoaste o noua epoca dupa Razboiul de Independenta, cand Mangalia devine un oras-port modern, care se dezvolta vizibil pana dupa al doilea razboi mondial. Imediat dupa marea conflagratie devine zona militara.
Statiunea care incepe sa intre in atentia turistilor in perioada interbelica si redevine destinatie estivala abia dupa anul 1954. Primul complex turistic este construit la inceputul anilor '60. Vechile constructii sunt in mare parte distruse pentru a face loc noii statiuni balneoclimaterice. Situata la 50 de km de Constanta si la 10 km de granita cu Bulgaria, Mangalia se infatiseaza astazi turisilor drept unul din orasele frumoase de la malul marii. Izvoarele sulfuroase din arealul localitatii au fost valorificate in cadrul bazelor de tratament indicate pentru tratarea afectiunilor reumatice, degenerative, respiratorii si cardiace. Statiunea dispune de doua centre de tratament - Hotelul si Sanatoriul Mangalia, unde beneficiati de dotari moderne, cabinete de acupunctura, bazine cu apa de mare si sali de gimanastica medicala. Mai mult decat atat, statiunea ofera turistilor o plaja frumoasa, zone de agrement, muzee si si obiective turistice ce pastreaza povesti ce asteapta sa fie descoperite. Parcurile acvatice, petrecerile in aer liber si festivalurile cu traditie – Festivalul Callatis, Gala Tanarului Actor sau festivalul Zile si nopti de literatura ori Liberty Parade sunt doar cateva motive in plus pentru care Mangalia nu trebuie sa lipseasca din itinerariul vostru estival.
Plaja ramane insa una dintre principalele atractii ale statiunii. Acoperita cu nisip stralucitor, aceasta se intinde intre plaja Saturn si digul nordic al Portului Mangalia si are o latime maxima ce atinge 120 m. Investitiile in infrastructura din ultimele decenii sunt de admirat, iar ofertele de cazare s-au diversificat. Statiunea dispune de un hotel de patru stele, foarte modern, dar si pensiuni si vile private. Restaurantele, terasele si pizzeriile nu lipsesc nici ele din peisaj. Odata ajunsi aici, aveti ocazia sa explorati Portul Mangalia, singurul port turistic din tara. Situat pe tarmul apusean al Marii Negre, portul este un obiectiv turistic in sine si dispune de patru sectiuni ce reunesc zone de promenada, pontoane si chei unde sunt ancorate ambarcatiuni de diverse dimensiuni si nave de croaziera.