Despre Manastirea Humorului
Nici o vacanta in zona Bucovinei nu ar fi completa daca nu ati poposit si in Comuna Manastirea Humorului, asezare situata in partea de rasarit a judetului Suceava, la 6 km departare de orasul Gura Humorului. Aflata la o altitudine de 530 m, localitatea atrage atentia prin pitorescul peisajelor dominate de culmi semete, acoperite de bogate paduri de conifere. Accesul turistilor este facilitat de drumul judetean DJ 177, care porneste din drumul national DN17, in dreptul orasului Gura Humorului.
Asezare cu o istorie seculara, Manastirea Humorului este aleasa ca destinatie de vacanta de toti cei care iubesc linistea naturii, aerul curat si arta populara. Pensiunile si casele de vacanta ofera conditii de cazare deosebite, departe de zgomotul specific marilor centre urbane. Caldura si ospitalitatea localnicilor, diversitatea culinara si traditiile bucuvinene sunt argumente in plus pentru care aveti toate sansele sa va atasati pentru totdeauna de aceste locuri. Principalul reper turistic ramane Manastirea Humor, una dintre cele mai frumoase edificii religioase din nordul Moldovei. Frescele realizate in veacul al XVI-lea si care impodobesc interiorul si exteriorul lacasului se incrie in registrul celor de la Voronet, Moldovita sau Sucevita.
Locuita din vremuri stravechi, comuna s-a dezvoltat in jurul manastirii inceputa de vornicul Oana, in anul 1415, pe care voievodul Stefan cel Mare a inzestrat-o cu pretioase obiecte, printre care Tetraevanghelul de la 1473. Distrusa de tatari in 1527, din vechiul edificiu se mai pot vedea astazi ruinele situate la cateva sute de metri distanta de actuala biserica zidita in anul 1530 de Toader Bubuiog, logofat al domnitorul Petru Rares. Declarata astazi monument UNESCO, din constructia originala se mai pastreaza turnul ridicat de Vasile Lupu. Comuna Manastirea Humorului este punct de plecare in explorarea salinei si a complexului catolic de la Salina Cacica.
Astazi, asezarea este consederata un veritabil centru de pastrare a traditiilor si datinilor, precum si a mestesugurilor a caror vechime se pierde in negura vremurilor. Printre acestea, se remarca atelierele de prelucrare artistica a lemnului, dogaritul dar si tesutul si brodarea stergarelor. Zona geografica marcata de simbolurile spiritualitatii romanesti, comuna Manastirea Humorului reuseste sa pastreze inca ceva din farmecul de odinioara ale asezarilor bucovinene. Dincolo de istorie, traditii si religie, aici aveti ocazia sa explorati trasee turistice deosebite, precum cele din Obcina Mare – Varfurile Toaca (835 m) si Rogoza (1077 m) sau Batca Secaturii, unde se intalnesc altitudini ceva mai reduse (711 m).