Despre Mamaia
Situata in nordul orasului Constanta, Mamaia este cea mai mare si mai animata statiune turistica de pe litoralul romanesc. Cu o expunere completa spre rasarit, aceasta este deseori numita de localnici „Perla Marii Negre”. Veche de peste un secol, statiunea a cunoscut o dezvoltare accelerata in perioada interbelica, o data cu inaugurarea Casinoului si a vilelor care apartineau elitelor vremii, pentru ca in anii '60 sa devina una dintre cele mai vizitate statiuni turistice din sud-estul Europei.
In trecut, dar mai ales astazi, statiunea ofera turistilor spatii de cazare si agrement dintre cele mai diverse, la care se adauga o multitudine de restaurante, terase, cluburi, parcuri de distractii, terenuri de sport si scene de spectacol in aer liber. Inzestrata cu cea mai frumoasa plaja, lunga de 8 km si cu o latime ce variaza intre 100 si 150 m, acoperita cel mai fin nisip, au situat statiunea Mamaia in topul preferintelor turistilor. Manifestarile culturale ce se desfasoara in perioada estivala sunt un motiv in plus pentru care statiunea aduna un numar impresionant de vizitatori in fiecare an.
In ultimii ani Mamaia s-a modernizat mult, a fost diversificata si extinsa oferta de cazare, s-au amenjat fantani arteziene, locuri de promenada, s-au creat locuri de joaca special destinate celor mici si a fost inaugurat Aqua Magic, cel mai spectaculos parc acvatic de pe litoral. Mamaia este singura statiune estivala dotata cu telegondola, un sistem de transport aerian care permite surprinderea celor mai spectaculoase panorame asupra statiunii si a lacului Siutghiol, de la o inaltime de 50 m, traversand o distanta de 2 km de la Aqua Magic pana la Cosinou.
Istoria statiunii debuteaza in anul 1889, odata cu demararea lucrarilor de extindere a Portului Constanta, supervizate de Anghel Saligny. Ion Banescu, primarul Constantei intre 1905-1907 este considerat fondatorul statiunii Mamaia. La indemnul sau, s-a aprobat un plan de masuri care aveau ca scop amenajarea viitoarei statiuni ce se intindea de la lacul Siutghiol pana la mare, pe aproape 200 ha, cu o plaja de 10 ha. Statiunea, denumita initial Baile Mamaia, era arendata, prin licitatie unui antreprenor. Autoritatile au apelat la serviciile arhitectului francez Eduard Redon care a intocmit planurile de sistematizare si parcelare a plajei, in vederea construirii hotelurilor si amenajarii peisagistice a statiunii. In anul 1906 este inaugurat pavilionul de bai si 80 de cabine mobile din lemn, separate pentru femei si barbati. Inca de la inagurare statiunea s-a bucurat de un numar impresionant de vizitatori, desi ramanea totusi o destinatie rezervata elitelor sociale.
Prezenta familiei regale a Romaniei va creste potentialul turistic al statiunii. Aceasta primeste in dar din partea Primariei Constanta un teren in vecinatatea lacului Siutghiol, unde va construi un palat, actualul Club Castel, care va fi filosit ca resedinta de vara. Pana la debutul celui de-al doilea razboi mondial, in jurul palatului se construiesc zeci de vile, care vor imprima un nou aspect urbanistic asezarii. In anul 1925 este inaugurat Cazinoul si un deceniu mai tarziu este consntruit Hotelul Rex. Atmosfera era intretinuta de spectacolele oferite de Fanfana Regimentului Infanterie 34, care oferea reprezentatii o data pe saptamana. Pentru a facilita accesul turistilor in statiune, se construieste o cale ferata intre Mamaia si Gara din Constanta, ce traversa zona bulevardului Mamaia de astazi. Dupa revolutie, aceasta intra intr-o perioada de regres, dar isi recapata in scurt timp statutul de cea mai frumoasa si mai luxoasa statiune turistica de la malul Marii Negre. Dincolo de ofertele de cazare, care in mod sigur vor multumi si pe cel mai pretentios dintre turisti, restaurantele luxoase si cluburile exclusiviste completeaza un decor de neuitat.
Dincolo de confort, Mamaia ofera o serie de obiective turistice ce ar putea sa va capteze atentia. Bazele de tratament de pe lacul Siutghiol, unul dintre cele mai mari lacuri de apa dulce, se intinde pe 8 km si este alimentat de izvoare subterane. Oferta de agrement include plimbari cu hidrobiclicleta, tractari cu banana, windsurfing, yachting sau ski nautic. Faceti un popas si pe Insula Ovidiu, unde a fost amenajat un complex turistic modern care ofera toate conditiile pentru petrecerea unui concediu relaxant.
Plaja din statiunea Mamaia ramane insa centrul tuturor distractiilor. Fie ca alegeti sa va relaxati la soare sau, poate va atrage atentia jocurile de volei, aici aveti toate sansele sa nu va plictisiti. Seara poate fi rezervata plimbarilor pe faleza. Zona exclusiv pietonala, marginita de terase, baruri, hoteluri, restaunte si galerii comerciale, faleze este o atractie turistica in sine. O seara de neuitat puteti petrece plimbadu-va pe aleilor gradinii din zona Perla sau din vecinatatea Cazinoului. Nu ratati spectacolele Teatrului de vara, o prezenta nelipsita din calendarul estival asa cum sunt si serbarile in aer liber si paradele organizate in zona Cazinoului. Viata de noapte din statiunea Mamaia este de departe principalul motiv pentru care turistii vin in numar atat de mare aici, daca luam in calcul numarul impresionant de cluburi cu muzica de toate genurile, unde distractia se prelungeste pana la orele diminetii.