Despre Mahmudia
Intemeiata pe ruinele unei foste asezari romane, din care mai se pot admira astazi cele cinci coline, Mahmudia este una dintre cele mai pitoresti destinatii de vacanta din Delta Dunarii. Istoricii au descoperit aici si urme ale unor asezari din vremea geto-dacilor, peste care s-a suprapus Cetatea bizantina Salsovia, din care au supravietuit pana in zilele noastre unele fragmente din ziduri, apeducte si santuri de aparare. Pentru o epoca mai apropiata, un rol important in constructia localitatii l-au avut pastorii ardelenii stabiliti aici in urma cu mai bine de doua veacuri. Ca mai toate satele riverane Dunarii si Mahmudia s-a dezvoltat in jurul bisericii, in zona de lunca si pe coline. Acoperite cu stuf, dupa modelul lipovinean, dar si cu tigla sau tabla, casele mahmudenilor se inscrie in tiparul arhitecturii dobrogene. Mai toate au, pe langa bucatarii si camere de locuit, un spatiu pentru depozitarea furajelor animalelor. O anexa specifica locuintele lipovinenilor este bania – baia cu aburi.
O data cu construirea Geamiei Sultanului Mahmud al II-lea (1832), localitatea este ridicata la rangul de oras, sub numele de Mahmudieh. Distrusa aproape in intregime in timpul conflictelor ruso-turce de la jumatea veacului XIX, localitatea este repopulata cu romani, carora li s-a alaturat, in timp, lipoveni, turci , tatari, dar si armeni si evrei. Fiecare dintre aceste etinii isi pastreaza astazi tradititiile si identitatea lingvistica. Cele mai frumoase datini sunt evidentiate cu ocazia marilor sarbatori religioase de peste an, dar si in cadrul unor festivaluri menite sa scoata in evidenta bogatia etnografica a fiecarei etnii conlocuitoare. In cadrul acestor manifestari, portul traditional este nelipsit, tinuta pe care localnicii o etaleaza cu mare mandrie si la slujbele de duminica. La inceputul anilor '70, in apropierea comunei Mahmudia, s-a descoperit un urias zacamant de calcar, ceea ce a dus la o dezvoltare economica fara precedent a orasului.
Astazi, Mahmudia este renumita in peisajul turistic romanesc datorita vestigiilor arheologice. Mai mult decat atat, pozitia geografica ofera un valoros potential turistic, constientizat si bine pus in valoare de catre localnici, care au devenit promotori ai agroturismului. Produsele culinare traditionale si vechile mestesugaresti sunt tot atatea motive pentru care aveti toate sansele sa petreceti un concediu de neuitat prin aceste locuri. Accesul turistilor se face urmand cursul drumului judetean DJ 222C, care leaga Tulcea de Mehmudia. Situata pe malul drept al Dunarii, in zona de intalnire a Dealurilor Tulcei cu Lunca Dunarii, Mahmudina reprezinta, practic, o poarta catre Delta Dunarii. Intreaga asezare este traversata de apele bratului Sf. Gheorghe, iar clima specifica zonei esta una temperat - continentala, cu veri calduroase si ierni dominate de vanturi puternice.
Printre obiectivele turistice cele mai interesante se numara Rezervatia naturala Dealurile Bestepe, in cadrul careia au gasit conditii propice vietii cateva specii faunistice pe care de disparitie. Nicio vacanta pe aceste meleaguri nu ar fi completa fara sa fi facut o excursie in Delta Dunarii, unde aveti ocazia sa surprindeti cele mai frumoase peisaje de vacanta.