Ghid turistic Madaras

Despre Madaras

Pasionatii sporturilor pe zapada au ocazia sa descopere la Harghita Madaras un adevarat paradis, dat fiind faptul ca aici se gaseste una dintre cele mai renumite partii de schi din regiunea Ardealului. Masivul Harghita din Carpatii Orientali atinge cea mai inalta culme in Varful Madaras (1801 m), considereat in secuime drept „Muntele Sfant”. De la inaltimea acestuia, panorama ce se deschide asupra imprejurimilor te lasa fara cuvinte. De aici puteti surprinde fotografii spectaculoase cu Muntii Fagaras si Piatra Craiului. Partiile amenajate variaza intre 1500 si 1760 m si devin deosebit de aglomerate incepand din decembrie, cand incepe sezonul de schi, care dureaza pana la mijlocul lunii aprilie. La Harghita Madaras veti descoperi statiune turistica complexa, cu partii prevazute cu grade diferite de dificultate.

O vacanta prin aceste locuri va ofera ocazia sa admirati frumusetea satului Madaras. Vechi soimari, localnicii sunt mandri de originile si traditiile lor. Olaritul este una din ocupatiile lor de baza,pastrand o taditie ce se pierde in negura vremurilor, mai ales ca in zona se gaseste lut de buna calitate, din care mestesugarii au creat adevarate opere de arta si tot ei au pus bazele asa numitei Ceramici de Madaras. In vremurile medievale, localitatea se bucura de un statut privilegiat, avand drept de autoconducere. Tot in acele timpuri erau exploatate minele de mercur. Astazi, daca ajungeti in zona paraului Madarasul Mare, mai puteti zari urmele minelor candva sursa de bogatie pentru Principatul Transilvaniei.

Dincolo de istorie, Madaras este o destinatie turistica de neratat. Valea paraului Szökö este decoarata cu mici cascade, fiind locul perfect pentru a admira salbaticia naturii. Din itinerariul vostru pe aceste meleaguri, nu ar trebui sa lipseasca Biserica „Sfantii Petru si Pavel”, construita in anul 1802. Dar, mai mult decat atat, satul Madaras este inzestrat cu izvoare de apa termala si peisaje de o frumusete neasemuita, asa cum veti descoperi pe valea paraului Madarasul Mare, deseori prima oprire a pasionatilor de pescuit. Datorita debitului mare si a cursului rapid, in lungul paraului exitau la inceputul secolului trecut preste 30 de fierastraie actionate de valtoarea apelor, folosite in exploatarile forestire din localitate.

Madaras