Despre Lupsa

Localizarea si istoria comunei Lupsa

Situata in regiunea nord-vestica a judetului Alba, in inima Apusenilor, pe cursul mijlociu al Ariesului, comuna Lupsa este traversata de drumul national DN75. Intre localitatile din aceasta parte a tarii, Lupsa se remarca prin peisajele naturale spectaculoase si ospitalitatea localnicilor. Locuita inca din epocile stravechi ale istoriei, zona cunoaste o dezvoltare deosebita in timpul regatului dac. Ceva mai tarziu, exista aici un cnezat romanesc condus de Nicolae Candea, asa cum reiese din documentele istorice de la 1358. Incepand cu anul 1366, asezarea devine domeniu al coroanei maghiare, iar dreptul asupra pamanturilor a revenit familiilor de grofi. Cinci veacuri mai tarziu, localnicii din Lupsa cumpara intreaga mosie de la o familie de nobil, de la care, se pare, vine si denumirea localitatii.

Atractii si obiective turistice in Lupsa

Sub aspect geografic, teritoriul comunei este marginit la nord de Muntele Mare si la sud de Muntii Metaliferi, separati de Valea Ariesului. Intreaga zona este saldata de apele paraielor ce strabat versantii montani. Deseori aleasa ca destinatie de vacanta de pasionatii excursiilor montane, comuna Lupsa este punctul de plecare in explorarea Varfului Muntelui si Netedu. Diversitatea reliefului se reflecta in bogatia vegetatiei si pitorescul pajistilor alpine.

Dincolo de frumusetea locurilor si ospitalitatea localnicilor, Lupsa este si gazda unor obiective turistice incarcate de istorie. Intre acestea, se remarca Manastirea Lupsa, cea mai bine pastrata biserica din lemn din Muntii Apuseni, veche din prima jumatate a veacului al XVI-lea, in timp ce pictura pe care o puteti vedea astazi dateaza din secolul XVII. Nici o vacanta pe aceste meleaguri nu ar fi completa, daca nu ati trecut pragul celui mai frumos Muzeu etnografic din Muntii Apuseni si unul dintre cele mai mari din tara. Amenajat acum mai bine de jumatate de veac, colectia numara aproximativ 2500 de piese care oglindesc in cel mai original mod valorile satului romanesc de pe Valea Ariesului.

Lupsa