Ghid turistic Lupeni

Despre Lupeni

Localizarea si istoria orasului Lupeni

O vacanta in partea de sud-vest a judetului Hunedoara, pe Valea Jiului, va ofera ocazia sa vizitati localitatea Lupeni. Situat in vestul depresiunii, la o altitudine de 700 m, orasul este o destinatie turistica accesibila turistilor sositi pe drumul national DN 66A. Este, de altfel, cea mai importanta localitate de pe cursul Jiului, marginita de masivul Retezat si Muntii Parang. Frumusetea naturii este evidentiata prin diversitatea peisajelor. Orasul s-a format in urma migrarii masive a populatiei din Tara Hategului, in cautarea pasunilor pentru animale. Asezarea este mentionata prima data in documentele istorice in anul 1770.

Mijlocul secolului XIX a adus mari schimbari in viata localnicilor odata cu inceperea exploatarilor miniere din regiune. Din aceaste vremuri dateaza diversitatea etnica. Maghiari, slovaci, austrieci, cehi sau polonezi s-au stabilit aici definitiv, fiind atrasi de castiguri banesti din minerit. Lupeni a devenit in scurta vreme cel mai mare producator de carbune cocsificabil din tara. In aceste conditii, trei sferturi din populatia locala lucra in industria miniera.

Pimele exploatari au inceput in zona de sud a localitatii, unde se gasesc astazi cartierele Vascoza III si IV si era cunoscuta sub denumirea de Mina Elisabeta. Puteti vizita si astazi mina, inca foarte bine conservata. Inceputul veacului XX reprezinta apogeul dezvoltarii economice a orasului. Inaugurarea caii ferata Lupeni - Petrosani, in anul 1892, este un alt element care a contribuit la dezvoltarea asezarii. Dar lucrurile capata un alt contur, odata cu colapsul economic de la sfarsitul anilor '20 ai veacului trecut. Greva muncitorilor, inabusita violent de autoritati, s-a soldat cu zeci de victime, printre care 22 morti.

Atractii si obiective turistice in Lupeni

Turistul sosit pentru prima data pe aceste meleaguri este impresionat de modul in care localnicii au pastrat elementele vietii rurale, cu traditii si obiceiuri, desi localitatea a fost ridicata la rangul de oras inca din 1941. Decorul natural confera asezarii un aspect pitoresc, iar zonele impadurite din sectorul muntilor Straja si Negrii ofera pasionatilor de munte itinerarii dintre cele mai spectaculoase, avand in vedere ca altitudinile ajung pana la 1868 m in Varful Straja. Panorama ce se deschide asupra imprejurimile este de-a dreptul superba, fie ca priviti spre masivul Retezat, de-a lungul Vaii Jiului, ori spre zona Turceni, din judetul Gorj. Indiferent ca alegeti sa explorati imprejurimile, sa escaladati culmile muntilor, in lunile de vara, sau optati pentru sporturile de iarna, cand omatul are un strat consistent, la Lupeni, in mod sigur nu va veti plictisi.

Lupeni