Ghid turistic Lunca Bradului

Despre Lunca Bradului

Localizarea si istoria comunei Lunca Bradului

Comuna Lunca Bradului se gaseste in partea de apus a Carpatilor Orientali, in sectorul muntilor Calimani si Gurghiu, in cuprinsul defileului Deda-Toplita. Sub aspect administrativ, asezarea face parte din judetul Mures. Frumusetea naturii este principalul motiv pentru care localitatea este deseori vizitata de turisti, mai ales de amatorii itinerariilor montane.

Desi mentiunile scrise despre aceasta asezare nu sunt foarte vechi, viata umana pe aceste meleaguri depaseste un mileniu, daca ne gandim la vasele de ceramica, datate secolul IX, descoperite de arheologi in satul Neagra, care apartine de comuna Lunca Bradului. Localitatea era cunoscuta in vremurile de inceput sub denumirea de Paluta si, ulterior, de Paluta- Ilva.

Atractii si obiective turistice in Lunca Bradului

Defileul Toplita se gaseste la circa 60 km distanta de Targu Mures, iar peisajele ce il insotesc sunt de un pitoresc aparte. Prezenta muntilor Calimani si Gurghiu intregesc acest decor de poveste. Masivul Caliman este cel mai intins sector montan din cuprinsul Carpatilor Orientali si este considerat cel mai inalt si mai spectaculos masiv vulcanic din peisajul romanesc.

Muntii Gurghiu sunt la fel de impozanti si atrag turistii cu rezervatiile peisagistice ce ofera un adevarat spectacol al naturii. Frumusetea decorurilor naturale din Valea Muresului, ce se desfasoara pe o distanta de 30 km, este completata de locuintele pitoresti ale satenilor. Daca dispuneti de suficient timp, faceti o excursie si la Rezervatia de Jnepenis cu Pinus, unde puteti admira un arboret natural rezultat din imbinarea molid cu zambru, o specie foarte rara pe continentul european.

Lunca Bradului