Ghid turistic Lugoj

Recomandat pentru: -

Despre Lugoj

Situat in zona de sud-vest a tarii, pe malurile raului Timis, Lugojul este al doilea mare oras din judetul Timis. Locuit deopotriva de romani, maghiari, germani si ucrainieni, orasul este un bun exemplu de armonie etnica si culturala. Vechi de peste sapte veacuri, Lugojul este consemnat documentar pentru prima data intr-un document din a doua jumatate a secolului XIII, care aminteste de vizita regelui maghiar Ladislau al IV-lea pe aceste meleaguri. Un veac mai tarziu, orasul se afla in proprietatea familiei nobiliare Loszonczy. Pentru a contracara incursiunile otomane in Banat, Iancu de Hunedoara intareste zidurile cetatii si dispune construirea santurilor de aparare.

Pe la 1660, calatorul turc Evlia Celebi descria Lugojul drept o „localitate foarte puternica.” Ocupat de trupele austrice pentru o scurta perioada de timp (1683), Banatul, inclusiv Lugojul, ramane sub controlul turicilor, pana in 1701. In acest interval sunt daramate zidurile de aparare ale Cetatii Lugoj. O epoca inportanta pentru evolutia asezarii se inregistreaza dupa pacea de la Pasarowitz (1718), cand incepe colonizarea germanilor care vor pune bazele Lugojul german. Sunt construite mai multe edificii publice importante, printre care se numara si Biserica ortodoxa si cea Romano-catolica, care pot fi admirate si astazi. Doua veacuri mai tarziu este construit Podul de Fier (1902), devenit astazi un reper turistic de neratat pentru calatorul ajuns pe aceste meleaguri.

Traversat de o clima blanda si inzestrat cu decoruri naturale deosebite, unde predomina padurile de foioase, dar si salcii si plopi si o vegetatie mlastinoasa intalnita in Lunca Timisului, Lugojul este o destinatie turistica unde aveti ocazia sa descoperiti locuri dintre cele mai frumoase. O plimbare pe strazile centrale va ofera ocazia sa admirati Hanul Postei, construit in anul 1726, dar si vechea Biserica Franciscana, zidita in anul 1733. O atentie deosebita merita si Biserica Episcopala cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, construita in stil baroc, la 1766. Nu poate trece neobservat nici Turnul Bisericii „Sfantul Nicolae”, vechi de peste sase veacuri, in timp ce Ansamblul arhitectural din Piata J.C. Dragan atrage toate privirile.

Daca timpul va permite, faceti o vizita si la Casa Memoriala „Traian Grozavescu”, unde aveti ocazia sa descoperiti colectii de fotografii si obiecte ce au apartinut tenorului. Interesanta s-ar putea dovedi si o vizita la Casa poetului Victor Vlad Delamarina. Situata in centrul orasului, Colectia Muzeala a Protoieriei Ortodoxe este amenajata in cladirea istorica Hanul Postei si adaposteste expozitii interesante cu icoane vechi de peste trei veacuri, tiparituri si carti religioase deosebit de pretioase. Nici o vacanta la Lugoj nu ar fi completa daca nu ati trecut pragul Muzeului Muzicii, unde veti descoperi colectii dedicate unor importante personalitati si artisti, precum Ion Vidu, Tiberiu Brediceanu sau Filaret Barbu.

Lugoj