Ghid turistic Ludus

Despre Ludus

Localizarea si istoria orasului Ludus

Turistii care doresc sa exploreze locurile frumoase din cuprinsul judetului Mures, nu ar trebui sa ocoleasca localitatea Ludus. Situat in vestul judetului, in centrul Podisului Transilvaniei, orasul Ludus este accesibil turistilor sositi pe DN15 si E60. Desi nu se numara printre primele destinatii turistice ale tarii, la Ludus aveti sansa sa descoperiti un relief deosebit, oameni calzi si obiective turistice ce ascund povesti si legende din trecut. Amatorii de fotografii spectaculoase au ocazia sa surprinda cele mai frumoase cadre cu Popasul „Salcamul”, o culme situata in vecinatatea urbei. Frumusetea vaii Muresului, care strabate localitatea, vine sa completeze un decor de vacanta interesant, mai ales daca sunteti amatori de pescuit sau plimbari in aer liber.

Istoria orasului coboara pana departe, in vremea dacilor si romanilor. Astazi este cunoscut faptul ca Ludusul a facut parte din regatul dac si, ulterior, din Provincia romana Dacia. In evul mediu a jucat un rol important in viata economica si administrativa a Transilvaniei. Primele mentiuni istorice despre Ludus dateaza de la 1377, pe cand era doar un sat. Abia cinci veacuri mai tarziu este ridicat la rangul se comuna.

Atractii si obiective turistice in Ludus

Potentialul turistic al zonei se datoreaza patrimoniului cultural si arhitectural deosebit de valoros, dar si frumusetii si vechimii datinilor inca foarte bine conservate. Din itinerarariul vostru turistic la Ludus nu ar trebui sa lipseasca spectaculoasa Rezervatie de bujori de la Zau de Campie, singura de acest fel din zona arcului carpatic unde creste aceasta planta. Rezervatia se gaseste pe soseaua ce leaga Ludusul de Beclean. Daca sunteti pasionati de arhitectura religioasa, merita sa treceti pragul Bisericii Ortodoxe „Sf. Petru si Pavel”, zidita la finalul secolului XIX, decorata cu un iconostas pictat la Viena. Din epoca postdecembrista dateaza copia Lupoaicei – Lupa Capitolina, mandria localnicilor si, totodata, emblema latinitatii romanilor. Daca dispuneti de suficient timp, opriti-va si la Monumentul Eroilor cazuti in al doilea razboi mondial.

Ludus