Despre Lipova

Cunoscuta fiind si sub numele de Lippa (maghiara), localitatea Lipova este formata din trei vechi asezari cunoscute sub numele de Soimos, Radna si localitatea in sine, Lipova. Populatia localitatii este aproximata la circa 10.000 de locuitori.

Lipova este atestata istoric in jurul anului 1314; in acele vremuri purta numele de Lipava si avea, ca forma de organizare, caracterul unei fortificatii, conform numelui sub care apare intr-o scriere din anul 1324, Castellanus de Lypua.

Ca locatie exacta, Lipova este situata la 34 kilometri distanta de Arad, la poalele muntilor Zarandului. In arealul determinat de istorici, in care Lipova era localizata, a existat si Cetatea Soimos, a carei prima atestare istorica este datata in anul 1245, potrivit unui ordin al regelui Bela al IV-lea, care printr-un ordin scris cerea reconstruirea cetatii ce fusese distrusa de tatari in anul 1241. O importanta istorica a localitatii este data de descoperirile arheologice facute aici, descoperiri ce atesta faptul ca localitatea este leaganul unor asezari neolitice; ca mai apoi aici sa salasluiasca diverse forme de organizare urbane primitive, de origine dacica si romana.

Lipova mai prezinta si o alta particularitate si anume ca desi a fost proprietate a habsburgilor pentru o vreme foarte indelungata, numele localitatii este provenit din limba turca, nume dat in timpul ocupatiei otomane.

Din punct de vedere turistic, Lipova ofera oportunitatea vizitarii Bazarului Turcesc, Castelulului Misici – Casa Bocu, Locului fosilifer Zabalt, Manastirii Maria Radna, Muzeului Adam Muller-Guttenbrun, Muzeului Orasenesc Lipova, Rezervatiei naturale de paliur de la Radna, Rezervatiei naturale Runcu-Grosi. Bisericii ortodoxe din Lipova, Radnei, Colectiei Stefan Crisan etc.

Lipova