Ghid turistic Leresti

Despre Leresti

Localizarea si istoria comunei Leresti

In frumoasa zona a Muscelului, in partea de nord a judetului Arges, aveti ocazia sa descoperiti pitoreasca comuna Leresti. Inzestrata cu un relief deosebit ce reuneste zone deluroase, lunca Raului Targului dar si Muntii Iezer-Papusa, Francea si Gradisteanu, asezarea este o destinatie turistica care te cucereste inca din primul moment. Traversata de DJ 734, comuna Leresti se gaseste la o altitudine de 650 m. Inca de cum ati pasit pe aceste meleaguri atrage atentia casele frumoase, in timp ce livezile si vegetatia bogata iti dau sentimentul ca ai poposit intr-o veritabila statiune turistica, unde te poti respira aerul curat.

Se stie astazi ca cele mai vechi urme dovezi ale civilizatiei umane in regiunea comunei Leresti de astazi dateaza din vremurile indepartate ale paleoliticului, iar multe dintre vestigiile descoperite de arheologi pe Valea Dambovicioarei, sunt expuse astazi la Muzeul Municipal din Campulung Muscel. Pe de alta parte, din timpul procesului de romanizare al Daciei, au fost descoperite unele sectoare de fortificatii ce traversau vaile raurilor Arges, Olt si Jiu. Primele dovezi scrise despre satul Leresti dateaza insa din epoca medievala si se afla in stransa legatura cu intemeiera Cetatii domnesti de la Campulung de catre Basarab I, dupa victoria de la Posada, din anul 1330, ce stavilea expansiunea maghiara in aceasta regiune geografica.

Prima mentiune documentara a Lerestilor dateaza din anul 1414 si este vorba de un act prin care domnitorul Mircea cel Batran confirma unele proprietati, inclusiv „o stana in muntele Leresti” unor boieri de la Branistea Urasei. In fata pericolului otoman din veacul al XVII-lea, locuitorii s-au retras in repetate randuri la adapostul muntilor. Abia dupa 1800 se constata o noua etapa in evolutia istorica si economica a localitatii, odata cu exploatarea minelor de carbune si a ocnelor de sare. De atunci, Leresti a crescut necontenit, avand astazi aspectul unui veritabil sat de vacanta.

Atractii turistice in Leresti

Dincolo de frumoasa istorie a localitatii, satul Leresti atrage turistii prin vechi legende dar si prin spectacolul si linistea naturii. De aici puteti porni in explorarea Lacului Tefeleica, situat in Masivul Iezer, la o altitudine de 1620 m. O data ce ati pornit in explorarea cararilor montane din muntii Iezer–Papusa, faceti un popas si la lacul de acumulare Leresti, situat la confuenta Targului cu Rausor. Barajul Rausor se gaseste la doar 7 km departare de Leresti si este o destinatie turistica ce incanta prin peisajele de poveste. Daca dispuneti de suficient timp, opriti-va si la Cimitirul Eroilor din primul razboi mondial, situat in localitate, considerat cel mai mare cimitir al eroilor de razboi din cuprinsul judetului Arges.

Leresti