Ghid turistic Lazarea

Recomandat pentru: -

Despre Lazarea

O vacanta pe Valea Gurghiului va ofera ocazia sa faceti un popas si in comuna Lazarea, una dintre cele mai vechi asezari din Tinutul Secuiesc. Spectacolul naturii poate fi admirat in toata splendoarea la Lazarea, dat fiind faptul ca asezarea s-a format la poalele Muntelui Számány, la o altitudine de 770 m. Accesul turistilor se face drumul national DN12 si continua spre Joseni, pe DJ 126A. Mentionata in scris inca din anul 1200, localitatea Lazarea se mandreste astazi cu o istorie seculara ce merita descoperita si este recunoscuta drept unul dintre cele mai importante centre culturale si etnografice din secuime.

Odata ajunsi aici, stabiti itinerariul cu atentie pentru aveti multe lucruri interesante de vazut. In comuna se gasesc mai multe monument importante ce se remarca prin stilurile arhitecturale specifice Europei Occidentale, care imbina in mod armonios elementele specifice goticului cu cele renascentiste si baroce. Lazarea este gazda taberei de creatie care se organizeaza anual si care are ca scop conservarea valorilor artei populare si unde vin artisti plastici care isi prezinta operele in cadrul expozitiilor de arta plastica, arta populara, mestesuguri populare. Localnicii au inteles potentialul turistic a asezarii lor si au extins ofertele spatiilor de cazare, in programene promovare agroturistice.

Pe langa atelierele de creatie, merita sa faceti un popas la Biserica fortificata Romano-catolica, ce reflecta influentele arhitecturii gotice si romanice. Lacasul se gaseste la o altitudine de 786 m si, conform traditiei, se crede ca dateaza de la 1235. Faceti o vizita si la Capela „Sfantul Anton”, situata la o altitudine de 870 m, langa varful sudic al Muntelui Számány. Construita in veacul al XV, in stilul arhitecturii gotice, capela a fost reconstruita in 1700. O atentie deosebita merita si Manastirea Franciscana de pe versantul sudic al aceluiasi munte. Edificiul are o vechime de peste doua veacuri si jumatate si este unul dintre cele mai importante centre religioase ale fracinscanilor din Depresiunea Gurghiului.

Un adevarat simbol al localitatii, Castelul familiei Lazar se numara printre cele mai frumoase resedinte nobiliare din Transilvania. Construit in prima jumatate a veacului al XV-lea, edificiul a fost renovat si extins in mai multe randuri. In incaperile castelului puteti admira astazi expozitii de arta si obiecte de mobilier autentice. Daca dispuneti de suficient timp, faceti un popas la Movila Tatarilo, locul care marcheaza batalia dintre localnici si tatari din anul 1658. Interesant este si Obeliscul comemorativ al Rascoalei din 1596. Privita in ansamblu, Comuna Lazarea se infatiseaza turistului ajuns pe aceste meleaguri drept un veritabil izvor de istorie si legende ce asteapta sa fie descoperite.

Lazarea