Ghid turistic Jurilovca

Despre Jurilovca

Una dintre cele mai pitoresti destinatii turistice din zona central - sudica a judetului Tulcea, aflata pe malul lacului Razelm, localitatea Jurilovca este o destinatie turistica de neratat. Cele trei sate – Visina, Salcioara si Jurilovca – fac parte din Rezervatia biosferei Deltei Dunarii. Comuna Jurilovca s-a dezvoltat de-a lungul complexului lagunar Razim - Sinoe, in punctul Capul Dolosman. Sub aspect geografic, asezarea este situata la limita de rasarit a podisului Babadag, in depresiunea Jurilovca, si este traversata de o clima continentala, cu veri deosebit de calduroase si ierni ceva mai blande.

Istoria asezarii este un argument in plus pentru care ar trebui sa aveti in vedere un concediu pe aceste meleaguri. Intemeiatea de lipoveni, in urma cu peste doua veacuri, Jurilovca apare mentionata in scris inca din anul 1826, cand era doar un mic catun de pescari ce a evoluat constant, devenind la finele veacului XIX una dintre cele mai importante localitati din Delta, astazi un adevarat paradis al pasionatilor de pescuit. Lipovenii, etnici slavi care si-au facut aparitia in Dobrogea pe la mjlocul veacului al XVII-lea, imprima si astazi trasaturile etinice si culturale atat constructiilor arhitecturale, cat si prin datini si obiceiuri, transmise de la o generatie la alta. Sarbatorile religioase in randul comunitatii lipovenilor sunt indicate de calendarul Iulian, ei sarbatorind Anul Nou pe 14 ianuarie.

Dincolo de istorie, Jurilovca este o zona turistica, care se bucura anual de un numar mare de vizitatori, pasionati de pescuit, amatori de excursii in Delta sau pur si simplu de turisti care vor sa relaxeze in mijlocul naturii. Pescuitul sportiv, o indeletnicire cu traditie prin aceste locuri, reuneste deopotriva localnici si participanti veniti din toate colturile tarii, care au ca punct de intalnire Statiunea Lunca, in timp ce la Gura Portitei, se organizeaza mai multe evenimente culturale prilejuite de sezonul estival. Statiunea Lunca ofera spatii de cazare, moderne si confortabile, iar zonele de agrement au fost special concepute pentru pescari. Dintre obiectivele turistice locale cele mai interesante, o atentie deosebita merita Capul Dolosman, o faleza stancoasa si abrupta unde se gaseste Insula Bisericuta, care adaposteste urmele unui castru roman si grindul Lupilor - recunoscute astazi drept rezervatii naturale. Nu ratati un popas la vechea cetate Argamum construita de genovezi, in timp ce pe plaja de la Gura Portitei aveti ocazia sa admirati spectacolul naturii salbatice, intr-o plimbare pe Lacul Razim.

O vacanta la Jurilovca va ofera prilejul sa descoperiti frumoasele obiceiuri ale lipovinenilor, puse in valoare cu ocazia marilor sarbatori religioase. Caselor sunt veritabile atractii turistice. Colorate in alb si albastru si acoperite cu stuf, acestea confera asezarii un aspect deosebit de pitoresc. Cel mai important eveniment religios din sata – cunoscut sub numele de „Pocrov”, si se celebreaza la jumatatea lunii octombrie. O atentie deosebita merita si costumul traditional lipovinean purtat la slujbele religioase. Mai mult decat istorie si traditii, Jurilovca este o interesanta destinatie turistica si pentru pasionatii de plimbari cu bicicleta care urmeaza cursul lacului Golovita pana la Capul Dolosman. Indiferent ca alegeti sa pescuiti sau sa explorati imprejurimile ori sa vizitati edificiile cu o istorie milenara, la Jurilovca aveti toate sansele sa petreceti un concediu de neutait, motiv pentru care nu putini sunt turistii care au nominalizat-o in topul celor mai frumoase sate din Romania.

Jurilovca