Despre Jina
Localizarea si istoria satului Jina
Jina este unul dintre acele sate din Romania unde frumusetea naturii si ospitalitatea localnicilor te impresioneaza inca din primul moment. Sub aspect geografic, Jina se gaseste in partea de sud–vest a judetului Sibiu. Satul s-a format cu multe veacuri in urma si se gaseste la o altitudine de 1000 m, iar casele localnicilor sunt raspandite pe culmile Sebesului si ale Cindrelului. Veche asezare de oameni liberi, Jina a fost vreme de un veac sat graniceresc, in timpul dominatiei habsburgice din Ardeal. De altfel, granicerii, denumiti – catanele negre - au luptat impotriva lui Napoleon, la batalia de la Austerlitz (1805). Desi stapanirea habburgica a avut si aspecte pozitive, mai ales prin improprietarirea cu pamant a localnicilor, multi au refuzat sa treaca la catolicism, preferand drumul pribegiei in Tara Romaneasca, unde au infiintat noi asezari.
Atractii si obiective turistice in Jina
Astazi, principala activitate a localnicilor o reprezinta pastoritul, iar produsele lactate obtinute dupa retete traditionale sunt la mare cautare, fie ca e vorba de branza de burduf, urda sau balmus. Pentru turistul ajuns pe aceste meleaguri, natura are un farmec aparte, indiferent de anotimp. Evenimentele si serbarile culturale care pun in valoare frumusetea si vechimea datinilor localnicilor sunt un argument in plus pentru care Jina este deseori aleasa ca destinatie de vacanta, atat de turistii romani cat si de cei straini. „Sus pe muntele din Jina”, eveniment organizat anual, in ultima duminica a lunii iulie, strange deopotriva participanti si spectatori care iubesc muzica, dansurile si costumele populare traditionale.
Din itinerariul vostru turistic nu ar trebui sa lipseasca Muzeul Etnografic amenajat de familia Morariu, in anul 2006. Este un obiectiv turistic deosebit, avand in vedere caldura cu care sunteti intampinati de gazde si frumoasa colectie de obiecte expuse. Dincolo de frumusetea reliefului, Jina este un loc incarcat de istorie ce ofera calatorului ajuns pe aceste meleaguri posibilitatea sa descopere obiective istorice ce pastreaza inca vie in memoria posteritatii vitejia localnicilor. In acest sens, merita sa faceti un popas la Monumentul inchinat Eroilor din primul razboi mondial, ridicat in anul 1929, din donatiile localnicilor si la Monumentul Eroilor ce au pierit in al doilea razboi mondial, inaugurat in anul 1991. Jina este fara dar si poate o destinatie potrivita pentru turistii iubitori de natura si de amatori de drumetii montane. De jur imprejurul asezarii veti descoperi adevarate monumente ale naturii, fie ca alegeti sa explorati Pintenii din Costa Jinei sau porniti in excursie La Grumaji sau la Masa Uriasului, la Jina in mod sigur nu va veti plictisi.