Ghid turistic Jidvei

Recomandat pentru: -

Despre Jidvei

Localizarea si istoria comunei Jidvei

Localitatea Jidvei se gaseste in Podisul Tarnavelor, pe raul Tarnava Mica si apartine, sub aspect administrativ, judetului Alba. Situata la 62 km de Alba Iulia, localitatea este dominata de un relief deluros, completat de lunca Tarnavei. Conform datelor arheologice, asezarea a fost locuita inca din vremurile antice, iar apogeul evolutiei economice il atinge in vreamea romanilor. Localitatea este atestata documentar in anul 1309, sub numele de Sido si devine cunoscuta sub actuala denumire incepand cu anul 1854. Din a doua jumatea a secolului XIII, Jidvei apartine domeniului bisericesc Kokelburger (Comitatul Tarnava Mica), iar din anul 1322 se afla sub administrarea Scaunului Schelker. De infiintarea localitatii si-a legat numele groful sas, Colardus von Talmesh, membru al uneia dintre cele mai puternice familii nobiliare ale evului mediu, mari proprietari de pamaturi, obtinute drept danii din partea regalitatii maghiare, in schimbul loialitatii.

In peisajul romanesc, Jidvei este unul dintre primii producatori de vinuri, a caror savoare a fost apreciata inca din timpurile indepartate ale istoriei. De altfel, dincolo de frumusetea peisajelor, potentialul turistic al zonei este dat de preocuparea constanta a localnicilor pentru viticultura. Intinsele plantatii de vita de vie de la Jidvei insumeaza aproximativ 1000 ha de soiuri, dintre cele mai alese.

Atractii si obiective turistice in Jidvei

Daca planuiti o vacanta in aceasta regiune a tarii, incercati sa urmati „Drumul Vinului”, care va invita intr-un itinerariu spectaculos pe la cei mai cunoscuti producatori de vin din aceasta parte a Romaniei. Drumul vinului incepe de la Vantu de sus si se termina la podgoriile de la Jidvei.

Odata ajunsi aici, nu puteti rata un popas la Biserica Evanghelica situata in centrul comunei, in vecinatatea primariei, usor de reperat de la mare distanta datorita turnului inalt. Constructia cu arhitectura gotica este cunoscuta si sub numele de „Biserica sasilor”. Zidita in secolul XV a fost refacuta trei veacuri mai tarziu. Nici o vacanta la Jidvei nu ar fi completa, daca nu ati trecut pragul Castelului cu arhitectura baroca ce domina intreg peisajul, atat prin proportii cat si prin frumusete. Asezat pe culmea unui deal din satul Cetatea de Balta, castelul pare desprins din poveste. Construit de-a lungul unui deceniu si inaugurat in anul 1580, a fost complet refacut de Stefan Bethlen. Anual, la mijlocul lunii septembrie, aici se organizeaza Festivalul „Strugurelui de aur”, eveniment ce marcheaza inceputul culesului viilor.

Jidvei