Despre Intorsura Buzaului
Localitatea Intorsura Buzaului se gaseste in regiunea sudica a judetului Covasna, la hotarul cu judetul Brasov, pe drumul national DN10 care face leagatura intre orasele Brasov si Buzau. Daca sunteti amatori de peisaje naturale spectaculoase si iubiti drumetiile montane, ati putea sa va indreptati atentia spre Intorsura Buzaului, oras situat la poalele Masivului Ciucas, la 700 m altitudine, care formeaza, alaturi de Sita Buzaului, Barcani si Vama Buzaului, frumoasa Depresiune a Buzaielor.
Asezarea este amintita in documentele istorice din anul 1770, cand era folosit ca loc de popas de catre negustorii care traversau Pasul Buzau pentru a-si vinde marfurile in Tara Romanesca si Ardeal. Se stie astazi ca acest teritoriu era locuit inca de la 1211 cand Cavalerii Teutoni au construit la sud de tracatoare Cetatea Crucii. Pustiit in numeroase randuri de ostile otomane in a doua jumatate a veacului al XV–lea, localitatea este strabatuta de Mihai Viteazul si armata sa in drumul spre Ardeal. Traversarea depresiunii se facea prin Pasul Predelus, actualul DN 10, amintit in anul 1476, intr-o scrisoare semnata de domitorul muntean Vlad Tepes.
Localitatea a fost ridicata la rangul de oras in anul 1968 si reuneste, sub aspect administrativ, localitatile Bradei, Floroaia Mare si Scradoasa. Al cincilea oras ca marime din curprinsul judetului Covasna, Intorsura Buzaului este accesibila turistilor atat pe caile rutiere – DN 10, cat si feroviare, pe ruta Brasov- Intorsura Buzaului. Chiar si calatoria pana aici este spectaculoasa, avand in vedere ca parcurgeti Tunelul Teliu, cel mai lung tunel de cale ferata din tara, care se intinde pe o distanta de 4.369 m.
Un concediu la Intorsura Buzaului va ofera ocazia sa descoperiti piesaje de poveste dar si vechi traditii si obiceiuri puse in valoare cu ocazia marilor sarbatori religioase. Amatorii de drumetii montane pot explora Clabucetele Intorsurii, ce ating altitudini de pana la 1200 m, o zona superba, acoperita de paduri si pajisti ce iti dau impesia ca ai pasit intr-un taram de poveste. Interesanta se va dovedi si o excursie in zona de rasarit a Intorsurii, marginita de Muntii Buzaului, in timp ce la vest puteti explora culmile din Tartarul Mare si Tartarul Mic.
Localitatea a capatat statutul de „Polul Frigului” din tara, intrucat aici se inregistreaza cele mai scazute temperaturi la nivel national. Vreme de jumatate de an, aici este iarna. Tocmai din acest motiv, localitatea se numara printre destinatiile favorite ale pasionatiilor sporturilor pe zapada. Frumusetea naturii este completata de prezenta raului Buzau unul ditre cele mai importante ape care scalda partea de rasarit a tarii. Acesta izvoraste din zona Carpatilor si aduna de-a lungul cursului sau, ce se intinde pe 300 km, mai multe paraie. Apele Buzaului traverseaza Tartarul mare si, dupa ce curge inspre nord, la Intorsura Buzaului face o curba de 180 grade si se indreapta spre sud. Acest fenomen spectaculos a inspirat si numele localitatii.
Fauna si flora bogata si aerul curat sunt doar cateva motive in plus pentru care ar trebui sa luati in considerare un concediu pe aceste meleaguri. Mai mult decat atat, orasul este intr-o continua sarbatoare. La sfarsit de saptamana sunt puse in valoare muzica si dansurile populare si au loc expozitii de artizanate lucrate de artisiti populari. In itinerariul vostru turistic includeti si un popas la Biserica Sfantul Gheorghe, zidita in anul 1848. Daca va aflati in zona localitatii Floroaia Mare, in prima duminica din septembrie, aveti prilejul sa luati parte la Sarbabatoarea „Ciobanasul”, un eveniment cu traditie care ii strange pe toti cei ce iubesc folclorul din aceasta parte a tarii.