Despre Ighiu
Localizarea si istoria comunei Ighiu
Unul dintre locurile cu peisaje frumoase de pe cuprinsul judetului Alba este comuna Ighiu. Situata in regiunea centrala a judetului, la o distanta de 15 km de Alba Iulia, comuna Ighiu este inzestrata cu un decor natural deosebit, caracterizat printr-un relief variat ce cuprinde zone deluroase si malurile vailor Ampoiului si Ighiului. Localinicii de pe aceste meleaguri s-au indeletnicit de-a lungul vremurilor cu cresterea animalelor si plantatiile de vita de vie. De altfel, Ighiu a devenit, peste timp, unul dintre cei mai cunoscuti producatori viticoli din zona Ardealului.
Inca din cele mai vechi timpuri, evolutia acestei asezari a fost strans legata de colonizarea sasilor in Transilvania. Conform datelor istorice, la sosirea acestora, Ighiu era o asezare bine inchegata, cunoscuta in anul 1206 sub numele de Villa Crapundorch si facea parte din Comitatul Alba. Populatia nou venita s-a bucurat de numeroase privilegii acordate de regalitatea maghiara. Desi cunoaste o evolutie economica deosebita, incepand cu secolul XV, Ighiu se confrunta cu un regres, iar in anul 1715 il gasim in proprietatea Episcopiei Catolice. Pustiit de razboaie, de atacurile tatare, dar si de ciuma, satul cade in ruine la jumatatea veacului XVIII.
Atractii si obiective turistice in Ighiu
In ciuda istoriei zbuciumate, comuna Ighiu ofera astazi turistilor o multitudine de obiective turistice si spatii de agrement. Din itinerariul vostru nu poate lipsi Muzeul Etongrafic si Religios situat in satul Bucerda - Vinoasa, dar si ansamblul de Biserici Reformate ce dateaza de la 1783, ori Biserica Ortodoxa cu hramul „Cuvioasa Paraschiva”, construita in anul 1724. Deseori preferata de turistii care iubesc plimbarile in natura, localitatea Ighiu este gazda mai multor rezervatii naturale. Ar fi bine sa includeti in itinerariul vostru un popas la Iezerul Ighielului, o rezervatie complexa floristica, geologica si peisagistic. In acelasi registru se situeaza si Rezervatia Piatra Grohotisului, renumita pentru diversitatea geomorfologica si peisagistica. Daca timpul va permite, faceti un popas si la Piatra Poienii, unde se gaseste klippa calcaroasa.